Primarul Ioan Popa vrea independență energetică pentru Reșița! În zona IMR va fi amenajat un parc fotovoltaic de 20 MW

 

Primăria Reșița va deveni producător de energie verde. Municipalitatea are în plan amenajarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de producţie de 20 MW, pe un teren în suprafață de 30 de hectare situat în zona fostei fabrici de armament de pe Calea Timișoarei. Proiectul, în valoare totală de circa 86.000.000 de lei, va fi finanțat din fonduri europene și locale.

 

Consilierii locali reșițeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare de astăzi, studiul de fezabilitate pentru investiția „Realizare parc fotovoltaic”. Proiectul va fi depus joi, 24 noiembrie, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile, Obiectivul specific 11.2: Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale. Valoarea totală a investiției, conform devizului general, este de 85.835.259 lei, cu TVA.

 

„Joi se deschide axa de finanțare, dar banii trebuie consumați până în decembrie 2023, suntem în cursă contracronometru. Ar trebui să luăm vreo 9 milioane de euro și trebuie să mai găsim finanțare pentru 10-11 milioane, deoarece nu este doar o axă competitivă, e o axă generatoare de venituri și finanțarea maximă e de 45%. Avem mai multe variante pentru finanțare: să luăm parteneri, să aducem în compania care va gestiona vânzarea de curent electric a unui investitor privat; să mergem pe emisiunea de bonduri sau să luăm credit furnizor, iar compania care va câștiga licitația pentru a pune panourile fotovoltaice și transformatorul să ne accepte un credit pe o perioadă de timp de trei-patru ani. Suntem cu toate aceste opțiuni deschise și în următoarele săptămâni vom decide”, a explicat primarul Ioan Popa în cadrul ședinței Consiliului Local.

 

Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe un teren în suprafață de 300.000 metri pătrați, în zona IMR. „Capacitatea suplimentară de producere a energiei din surse regenerabile este de 20,12 MW, iar cantitatea de CO2 redusă prin implementarea parcului fotovoltaic și generarea de energie din surse regenerabile poate fi echivalată cu aceeași cantitate de CO2 redusă din neutilizarea a 1.659 de autoturisme personale timp de un an, plantarea a 2.059 arii de pădure sau reciclarea a 3.124 de tone de deșeuri”, se precizează în referatul de aprobare a studiului de fezabilitate.

 

Prin realizarea acestui parc fotovoltaic, nu doar că vor fi acoperite facturile la utilități plătite de la bugetul local al Reșiței, ci vor fi generate și venituri, prin vânzarea de energie electrică în sistemul public. „Este un proiect ambițios, care ar putea să aducă câteva milioane de euro pe an Primăriei Reșița, în afară de faptul că nu mai plătim noi curent, compensăm pentru iluminat public, școli, tramvai. Primăria ar putea să genereze cu acest proiect și cu domeniul schiabil Semenic profituri de 7-8 milioane de euro pe an. Dacă ne gândim că în momentul în care am venit eu în Primărie, în 2016, bugetul total de investiții era de de 2-3 milioane de euro anual, să produci 7-8 milioane de euro din două proiecte cred că ne-ar genera un pic de oxigen, să putem să ne mișcăm înainte cu orașul acesta”, a punctat Ioan Popa.

 

Edilul a mai precizat că această axă de finanțare pentru utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale a fost deschisă de MIPE la solicitarea sa: „Mă bucur că ministrul Marcel Boloș a reacționat pozitiv la solicitarea noastră de a deschide o axă pentru primării. Până în martie – aprilie, erau eligibile doar societăți comerciale. Nu sunt mulți bani, aproximativ 150 de milioane de euro, dar probabil că nu vor fi nici mulți solicitanți, având în vedere că sunt proiecte co-participative și care trebuie implementate repede”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available