„Primii pași, împreună”, în creșele din Reșița  

 

În ultimii doi ani, creșele din Reșița au trecut prin schimbări radicale – investiții atât în resursa materială, cât și în cea umană, fiind pentru prima dată în istoria lor când au fost angajate 14 educatoare –, schimbări ce au dus aproape la o triplare a numărului de antepreșcolari. De asemenea, avansează lucrările la noua creșă ce se construiește în Govândari.

 

Creșa Banatul Montan, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Reșița, a fost înființată în urmă cu doi ani, ca urmare a unui ordin al ministrului Educației care a prevăzut transformarea creșelor din centre de zi, cum erau la acea dată, în unități de învățământ. Decizia a fost una bună, apreciază Marius Badescu, cel care ocupă, din 2021, funcția de director al Creșei Banatul Montan.

 

„Foarte mulți ani, elementul acesta educațional a lipsit aproape cu desăvârșire din cadrul creșelor. Acum doi ani, aproximativ două treimi din creșe nu aveau educatori. În prezent, la Reșița avem 14 educatoare, niciodată nu au fost așa multe, adică două educatoare pe fiecare grupă, lucru care aproape triplează numărul de personal pe care-l aveam la început – educatoare, personal didactic auxiliar, asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare pentru copii. Automat, acest lucru ne permite să primim mai mulți copii în creșe și să fim de folos orașului”, explică Marius Badescu. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel, în ultimii doi ani numărul copiilor care frecventează creșa aproape triplându-se. Anul acesta sunt aproximativ 150 de copii în șapte grupe ce-și desfășoară activitatea în trei locații – „în gazdă” la Grădinițele cu Program Prelungit „Semenic”, „Floarea Soarelui” și „Dumbrava Minunată”.

 

 

„Noi avem în general grupe mari, în jur de 20 de copii în grupă. Este o presiune destul de mare, am mers la maximum cu numărul de copii admiși”, spune directorul Creșei Banatul Montan, explicând că acest lucru a fost determinat de faptul că a crescut foarte mult numărul cererilor: „Eu fiind tată la rândul meu și având această problemă când eram în Timișoara, mi-e foarte greu să refuz părinții pentru că empatizez cu ei. Știu că încarc puțin grupele, dar ajutăm în acest mod părinții”. Referitor la această tendință, Marius Badescu spune că, în acești doi ani, a observat două fenomene: „Un fenomen de dezurbanizare, în sensul că, odată cu pandemia, oamenii au început să se sature de orașele mari, sufocate, cum e și cazul meu și al familiei mele, care ne-am mutat de la Timișoara la Reșița. Și un fenomen de migrație inversă – avem tot mai multe dosare de la părinți veniți cu copii mici din Austria și din Germania. Am crezut că e doar o întâmplare, un dosar, două, dar deja acest lucru se perpetuează, ceea ce e îmbucurător”.

 

 

Înainte de începerea anului școlar, întreg personalul de la Creșa Banatul Montan a fost instruit, au avut loc întâlniri pe specializări, cu întreaga echipă, dar și întâlniri de cunoaștere între părinți și personal. „Eu m-am concentrat foarte mult pe partea de resursă umană deoarece pentru acești copilași contează omul cu care ei interacționează. Ei vin de acasă, dintr-un mediu foarte sigur, plin de iubire, în care se simt protejați și, practic, fac aici primul pas spre lumea exterioară pe care, oricum, o percep ca fiind ostilă. Așadar, punem accent pe asigurarea unui confort emoțional, pe siguranță, mai puțin pe partea educativă în sens clasic, pentru că vorbim de copilași de la unu la trei ani, nu poți să faci foarte multe activități educative cu ei, nu-i orientezi spre o carieră acum. Noi nu facem specialiști. Noi încercăm să-i acomodăm cu lumea exterioară, acesta este obiectivul nostru principal. Tocmai în ideea aceasta am și ales «Primii pași, împreună» drept motto al Creșei Banatul Montan. Copiii aici pășesc pentru prima oară în afara familiei și împreună, părinți și angajați, facem front comun pentru a le asigura un confort emoțional”, a explicat Marius Badescu. Acesta a dorit să afle și părerea părinților referitoare la activitatea din creșe, sens în care a realizat un chestionar pe Google Forms, la care părinții au putut să răspundă anonim, iar feedback-ul a fost unul pozitiv: „Am crezut că va fi un eșec, dar, surprinzător, 2/3 din totalul părinților au răspuns. În afară de ceva minusuri ce țin de dotări, de clădiri, unde mereu e loc de îmbunătățiri, circa 98% au fost mulțumiți sau foarte mulțumiți. E încurajator, dar în același timp ne și responsabilizează. Nu ne putem culca pe-o ureche că am mulțumit o generație. Vin în fiecare an generații noi de copii și, implicit, de părinți, și noi trebuie să ne păstrăm sau să creștem calitatea serviciilor”.

 

 

Această creștere a calității serviciilor se va vedea odată cu finalizarea noii creșe, aflată în construcție în Govândari, lângă Grădinița cu Program Prelungit „Riki Priki”. „La creșa nouă acum se vor turna stâlpii. Șeful de șantier spune că până în iarnă se va ajunge la roșu și vor putea lucra la interioare. Va fi o clădire ultramodernă, pentru patru grupe de aproximativ 60 de copii, cu toate dotările la standarde europene: bucătărie, sală de călcat, biberonerie – un loc unde se sterilizează biberoanele, se păstrează laptele, momentan nici nu avem așa ceva”, a explicat Marius Badescu. Valoarea totală a proiectului, derulat prin Compania Națională de Investiții, este de circa 2.400.000 de euro. Noua creșă ar trebui să fie finalizată până în toamna anului viitor. „Deschiderea ei va coincide cu fluidizarea traficului, cu punerea tramvaiul în funcțiune, practic cu schimbarea orașului, și atunci sperăm că și părinții din Lunca Pomostului, Centrul Civic, Muncitoresc să aleagă opțiunea de a merge până la creșa nouă, având în vedere că serviciile care vor fi acolo, calitatea clădirii, totul va fi mult peste ce avem acum”, a punctat directorul Creșei Banatul Montan.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available