Primul site dezactivat pentru difuzarea de fake news-uri! Decizia îi aparține ministrului Marcel Vela

Site-ul a fost dezactivat întrucât a difuzat declarații trunchiate, a utilizat formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor, iar titlurile materialelor au fost deseori complet false. Cazul a fost preluat de Inspectoratul General al Poliției Române, care efectuează cercetări pentru infracțiunea de comunicare de informații false. 

În baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020, Grupul de Comunicare Strategică a înaintat, ieri, ministrului Afacerilor Interne propunerea de dezactivare a site-ului stiridemoment.ro. La rândul său, minstrul Marcel Vela a transmis propunerea căte ANCOM, aceasta fiind autoritatea în măsură să implementeze asemenea decizii.

Autoritățile precizează că site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact. „În urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală”, explică Grupul de Comunicare Strategică.

„Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, articol datat cu 15 martie 2020, este un exemplu de știre falsă apărută pe site-ul respectiv și distribuită intens pe rețelele sociale. Grupul de Comunicare Strategică explică faptul, în primul rând, titlul materialului nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a proprietarului grupului Mobexpert în care acesta anunța o decizie referitoare la compania pe care o conduce. În plus, informațiile prezentate în titlu au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl, printr-un comunicat dat publicității în data de 18 martie de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat și un an alt exemplu de informație falsă, publicată în 17 martie sub titlul „Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. „Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului roman pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare. Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite