Prins cu punga de bani în mașină, Cristian Rudolf se declară nevinovat. Susține că studenții au insistat să îi dea „ceva”!

 

Jurnaliștii de la pressalert.ro au obținut informații detaliate din dosarul DNA care a dus la reținerea pentru 24 de ore și apoi arestarea preventivă pe 30 de zile a lui Cristian Rudolf, lectorul universitar doctor de la Centrul Universitar UBB Reșița acuzat de luare de mită în formă continuată.

 

Cristian Rudolf ar fi acționat cu maxim tupeu pentru a-i determina pe studenți, inclusiv polițiști, să-i dea șpagă, reiese din dosarul DNA Timișoara, potrivit pressalert.ro. În timpul investigațiilor s-au strâns șapte denunțuri împotriva profesorului care preda „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”.

 

Acesta i-ar fi chemat la facultate pe studenții picați la examenul din 3 februarie 2023 pentru a le spune că va încerca să găsească o soluție de promovare a examenului. Că va face un „program de recuperare”, însă doar cu aprobarea conducerii UBB Cluj-Napoca. În timpul întâlnirii, din senin, Cristian Rudolf le-ar fi spus studenților că nu se compromite pentru „mizilicuri”, „nimicuri”, că „nu e găinar” și că, dacă face ceva, va face la un „nivel ridicat”, „la nivel mare”.

 

O săptămână mai târziu, Cristian Rudolf și-a dat întâlnire într-un bar din Reșița cu doi dintre studenții săi, ambii ofițeri de poliție. Profesorul le-a zis că a primit undă verde de la conducerea UBB să-i ajute, a scos o agendă în care era o coală A4 unde erau trecute diverse sume, de la 600 la 1.200 de euro, pe care a arătat-o celor doi studenți, spunându-le că în aceste condiții pot să treacă de noua evaluare. Profitând de momentul în care Rudolf s-a dus la baie, unul dintre studenții polițiști a deschis agenda și a fotografiat paginile pe care era mercurialul șpăgilor, inclusiv pentru obținerea unui doctorat. De altfel, în timpul discuției, se arată în dosarul DNA, Rudolf le-a explicat modul în care ar putea fi fraudată lucrarea de doctorat astfel încât să treacă testul de plagiat.

 

Peste alte câteva zile, în 16 februarie, Rudolf i-a convocat la oră de recuperare, în timpul discuțiilor întrebându-i pe cei 12 studenți prezenți, dintre care șapte erau polițiști, dacă îi poate ajuta cu ceva. La un moment dat, având în față o agendă, a întrebat „Cine vede bine și ține minte?”. Unul dintre studenții polițiști s-a dus la profesor, acesta i-a deschis agenda pentru câteva secunde și i-a arătat o hârtie. Studentul i-a spus că nu a văzut bine, fiind urmat apoi un alt coleg, care s-a dus să vadă și el sumele ce ar fi fost scrise acolo. Ulterior, profesorul le-a zis celor din sală că „și blatul are regulile lui foarte stricte” și a invitat pe oricine dorește să vină sa vadă hârtia pe care ar fi fost trecute șpăgile pentru nota 5 sau 10.

 

În 18 februarie, Rudolf s-a întâlnit cu doi dintre polițiști, care între timp deveniseră investigatori ai DNA după ce au depus denunțuri penale, și a primit 3.000 lei și 1.000 de euro pentru a le asigura trecerea examenului, susțin procurorii. Prudent, profesorul nu a pus mâna pe bani, spunându-le celor doi să pună banii în mașina sa, sub scaunul din dreapta față. Iar apoi le-ar fi zis cum să colecteze șpăgile de la restul studenților, având o listă în care erau diferențiate trei categorii de tarife, în funcție de prezența la ore.

 

Flagrantul a fost planificat de ofițerii și procurorii anticorupție pentru ziua în care ce doi studenți polițiști aveau stabilită întâlnirea cu Rudolf pentru a-i livra acestuia șpăgile strânse, în total 50.000 de lei. Astfel, în 20 februarie, la fel ca la întâlnirea din 18 februarie, punga cu bani a fost pusă în mașină, sub scaunul din dreapta față. Câteva minute mai târziu, oprit pe drum de cei de la DNA, Rudolf a recunoscut că a primit o pungă, dar că nu știe ce conține. Când a fost desfăcută și a văzut banii care erau cu bilețele, având numele „cotizanților”, profesorul a susținut că studenții au insistat să îi dea ceva pentru a-i trece examenul, întrucât aveau restanțe. Așadar, Cristian Rudolf se consideră nevinovat. Spune că nu a cerut bani. Și că nu știe că în punga primită în ziua flagrantului se aflau bani.

 

Cristian Rudolf se află în prezent în arest preventiv pentru 30 de zile, măsură pe care a contestat-o. Judecătorul de drepturi și libertăți va lua o decizie definitivă în următoarele zile sau chiar ore.

 

Sursă foto: newsromania.net

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite