UPDATE. Procurorii anticorupție au dispus reținerea șefului Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin!

 

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 4 iunie 2024, față de patru persoane, în dosarul mafiei gulerelor albe implicate în operațiuni de trafic ilegal de migranți desfășurate de un grup infracțional organizat.

 

Procurorii anticorupție au dispus aseară măsura reținerii față de MITRUȘ VALI, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin, și măsura controlului judiciar față de HUNIADI ANDREI-CĂTĂLIN, ONCICĂ CRISTIAN-ARTHUR, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale, se arată într-un comunicat transmis astăzi de DNA: „În sarcina celor 4 inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea”.

 

În ordonanțele procurorilor se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

 

„În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României.

Concret, în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan).

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.”

 

Astăzi, 5 iunie, inculpatul Mitruș Vali urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

CONTEXT: Ofițeri în rezervă din Caraș-Severin, bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți!

 

La rândul lor, după audieri maraton finalizate azi-noapte, procurorii DIICOT Caraş-Severin au dispus reţinerea a şase persoane, în frunte cu Dan Vasile, considerat a fi liderul grupării de trafic de migranţi, informează pressalert.ro. Dan Vasile a fost subcomisar al MAI, a fost angajat DGIPI şi la Investigaţi Criminale în cadru Poliţiei Timiş, fiind dat afară din Poliţia Română în 2019. Acesta a înfiinţat mai multe firme prin care aducea, chipurile, forţă de muncă în România, dar în realitate cetăţenii, în special din Bangladesh şi Pakistan, plecau mai departe spre vestul Europei.

 

UPDATE – ora 13.05

 

În urma celor 67 de percheziții efectuate ieri de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin, în zilele 4 și 5 iunie 2024 a fost dispusă măsura reținerii față de 7 persoane (una de cetățenie străină) și măsura controlului judiciar față de alte 3 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor, se arată într-un comunicat transmis de DIICOT. În sarcina uneia dintre persoanele cercetate a fost reținută și comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

 

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate înscrisuri (aproximativ 47.000 de file), sume de bani în euro și lei, telefoane mobile, o cantitate de drog de risc (canabis), mai multe plante și semințe de canabis, o instalație și echipamente destinate dezvoltării rapide a plantelor de canabis in-door, precum și alte mijloace de probă.

 

„Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin cu propunerea de arestare preventivă a 6 dintre persoanele reținute, față de o alta, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin dispunând măsura controlului judiciar.”, mai arată anchetatorii.

 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timişoara, Oradea, Alba-Iulia, Cluj, Craiova, Piteşti, Bucureşti și serviciilor de combatere a criminalității Arad și Sibiu. Totodată, acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, I.T.P.F. Timişoara, jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și specialiștilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din I.G.P.R. și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

 

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, mai precizează reprezentanții DIICOT.

 

UPDATE – ora 17.40

 

Cererea DIICOT a fost respinsă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin. Cei șase inculpați au primit arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia magistratului poate fi contestată de DIICOT în termen de 48 de ore.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available