Proiect deblocat și salvat de administrația Dunca! Spitalul Județean din Reșița are tomograf nou!

La doi ani de la semnarea contractului, computerul tomograf a cărui achiziție face parte dintr-un proiect transfrontalier a ajuns, în sfârșit, la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Aceasta abia după ce noul președinte al Consiliului Județean, Romeo Dunca, și primarul Reșiței, Ioan Popa, au reușit să deblocheze situația generată de faptul că fosta conducere a Consiliului Județean nu a asigurat finanțarea necesară achiziției.

Noul computer tomograf, aparat care ar fi trebuit să fie deja funcțional, în condițiile în care contractul cu firma furnizoare este semnat din noiembrie 2018, a fost, în sfârșit, livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa de către compania Supermedical. Astfel, a fost salvat, practic, întreg proiectul cu finanțare europeană derulat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Pozarevac și Ministerul Sănătății din Serbia şi cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara-ONCOGEN. Este vorba despre proiectul „Romania-Serbia, inițiativa comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne”, prin care Spitalul Județean de Urgență Reșița va fi dotat cu aparatură și echipamente în valoare totală de peste două milioane de euro.

„Pentru că la acea dată nu a fost disponibilizată suma pentru plata acestui aparat, riscul era ca finanţarea întregului proiect transfrontalier să fie compromisă. Încă din primele zile de la preluarea mandatului am reluat discuţiile cu furnizorul şi am obţinut garanţii privind livrarea aparatului, ceea ce s-a şi întâmplat astăzi. Este un proiect care se încheie în februarie 2021 şi riscam, repet, să dăm toţi banii înapoi, noi şi toţi partenerii”, a explicat preşedintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Computerul tomograf (CT) va fi amplasat în incinta Staționarului II pentru a deservi secția Oncologie, dar, dincolo de investigaţiile oncologice, pe acest CT se mai pot efectua investigaţii neurologice, vasculare sau colonoscopii virtuale. De asemenea, computerul tomograf, care este de ultimă generaţie, dispune și de un soft special de detectare automată a nodulilor pulmonari, aspect relevant în contextual actual al pandemiei de COVID-19. „Avantajul acestui computer tomograf este că pacienţii de pe secţia Oncologie ai Staţionarului II nu vor mai fi puşi în situaţia de a fi duşi la Stationarul I din Govândari pentru acest tip de investigaţii”, a precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite