Proiect-pilot cu o investiție de 128.000 de euro, dar cu perspective de milioane pentru județul Caraș-Severin

 

În parcul de utilaje al Aquacaraș au ajuns turbofreza și plugurile care vor fi folosite în această iarnă la deszăpezirea drumurilor de care se va ocupa în premieră societatea comercială al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin.

 

128.000 de euro au costat cele trei utilaje achiziționate de Aquacaraș, ultimul dintre ele ajungând chiar astăzi în curtea companiei județene: o turbofreză second-hand adusă din Germania, care a costat 17.000 de euro. Aceasta s-a adăugat astfel celor două pluguri cu scărițe ce urmează a fi folosite în iarnă la deszăpeziri. Turbofreza – pe platoul Semenic, după încheierea unui contract de parteneriat între Aquacaraș și firma care a câștigat licitația privind executarea lucrărilor de deszăpezire în zonă. Iar plugurile – pe drumuri județene din Valea Almăjului și din zona montană aflată în apropierea Caransebeșului.

 

Astăzi, la recepția turbofrezei, alături de managerul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, s-a aflat și președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca. Care a explicat unde anume în județ se va ocupa Aquacaraș de deszăpezirea drumurilor și cât ar urma să plătească Consiliul Județean pentru acest serviciu: „Utilajele vor acționa pe două segmente de drumuri. Unul este în zona Bozovici, iar al doilea este segmentul de la centura Caransebeșului – Borlova, până la stația de jos a telescaunului de la Muntele Mic, plus Zăvoi-Poiana Mărului. Practic, pentru aceste două zone, Bozovici și Caransebeș, pentru care anul trecut am plătit 1.150.000 de lei fără TVA pe an, acum toate costurile, cu utilajele pe care le avem și printr-un contract făcut sub formă de open book, sper să le scoatem undeva la 400.000 de lei plus TVA. Și, numai bine, cu aceiași oameni și cu o parte din utilaje vom încerca să facem economii și în lunile de vară: întreținere drumuri, chiuretat vegetație, defrișări, toaletări”.

 

 

Romeo Dunca spune că, strict procedural, extinderea domeniului de activitate al companiei județene de apă și canalizare a fost realizată. Și că de modul cum va reuși Aquacaraș să asigure serviciile de deszăpezire depinde dacă această inițiativă va rămâne la stadiul de proiect-pilot sau va fi aplicată în viitor în tot mai multe zone din județ.

 

„Cu privire la noile domenii de activitate ale Aquacaraș, ne încadrăm în plaja pe care ne-o lasă legiuitorul: cifra de afaceri din alte activități decât obiectul principal de activitate nu va fi mai mare de 20% din totalul cifrei de afaceri, care în prezent la Aquacaraș este de 8 milioane de euro. Au fost introduse obiecte noi de activitate, astfel că acum ne aflăm în pragul implementării unui proiect-pilot care, dacă va reuși, va aduce o economie, la doar două segmente de drum, de 700.000 de lei pe an. Vă dați seama ce economii va aduce în anii următori, când celelalte zone din județ vor ieși de sub actualele contracte și vom putea să le facem noi, la costuri cu până la 60% mai mici decât în prezent. Și 40% economie e bine, dar targetul meu e 60%”, a declarat Romeo Dunca, un președinte de județ care se vede că vine din mediul privat. Pentru el, a plăti prețul corect pentru un serviciu ține de normalitate. Pe când, pentru cei mai mulți dintre politicienii de profesie ajunși în fruntea unor instituții, normalitatea e atunci când prețul plătit din bani publici lasă loc (obligatoriu) de parandărăt.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite