„Pune mâna și învață, loază! Lasă invidia deoparte! Sau transform-o în ceva constructiv!”

 

Trăim vremuri în care nonvalorile sunt mai vocale și mai vizibile ca oricând. Rețelele sociale au devenit pentru ele terenul perfect pentru a ieși în evidență. Acolo își dau cu părerea despre tot și toate. Cele mai recente ținte ale acestora, acum, după încheierea sesiunii de Bacalaureat, sunt elevii și părinții care îndrăznesc să își exprime public bucuria pentru rezultatele obținute.

 

Un dascăl din Reșița, Dan-Dragoș Popa, profesor de matematică la Colegiul Național „Mircea Eliade”, a luat ieri atitudine împotriva frustraților roși de invidie care au tăbărât pe părinții și pe elevii ce și-au pus pe Facebook diplomele de final de an școlar. Redăm integral postarea profesorului Popa, pentru că mesajul acestuia, considerăm noi, merită să ajungă la cât mai mulți tineri, dar și la părinții copiilor care au absolvit sau urmează să absolve o școală sau o facultate.

 

*     *     *     *     *    *     *     *     *     *

 

Observ de ceva timp că e o rușine să fii mândru de realizările tale sau ale copiilor tăi! E „uncool”!
Au apărut zilele astea cel puțin trei postări diferite, share-uite de o mulțime, care-i critică pe părinții elevilor și pe elevii ce-și postează diplomele de final de an școlar, rezultatele bune la examene, etc. Postări (două dintre ele) care iau apărarea leneșilor, a putorilor, a celor care consideră că școala prostește, a incapabililor, a non-inteligenților! După greșelile de ortografie și de punctuație, postările sunt ale frustraților care nu au fost capabili să finalizeze studiile (gimnaziale, liceale sau universitare).

Astea sunt rezultatele muncii voastre, copii! Fiți mândri de ele! Postați-le și lăudați-vă, că sunt ale voastre!
Lăsați proștii să-și bage unghia în gât că ați luat 9 la Bac și ei n-au fost în stare nici măcar de un 2,50 la mate. O să posteze și ei mai încolo BMW-ul cu volan pe dreapta ce și l-au cumpărat după ce și-au rupt spinarea muncind prin țări străine! Asta pentru că școala nu le-a plăcut! Sau au fost incapabili să învețe… Asta e, fraților, nu toți au IQ-ul de trei cifre!

Părinți, fiți mândri de copiii voștri și arătați-le acest lucru!
Chiar dacă au avut un eșec, fiți alături de ei și sprijiniți-i!
Iar dacă au învins, bucurați-vă pe față și împărțiți-le și celor din jurul vostru mândria de a fi un părinte fericit!

Eu sunt atât de mândru de unul dintre copiii mei de suflet, care a reușit să obțină exact notele la Bac, la română și la mate, pe care le-am luat eu acum 30 (și ceva) de ani! Un copil deosebit, care a muncit pe rupte să obțină rezultatele astea! Și le merită cu prisosință!

Sunt atât de mândru de cei patru foști elevi ai mei, din promoția 2015, colegi în clasa de științe ale naturii de la Eliade care astăzi sunt medici! Bravo! E o realizare formidabilă! Fiți mândri de ce ați reușit! „Doc is ready”, ca să-l citez pe unul dintre ei. Well done, doc!
Ați fost elevi deosebiți în liceu, studenți excepționali și sunt convins că veți fi cel puțin la fel de buni doctori!

Sunt mândru de cei doi frați gemeni cărora le-am fost profesor, unuia chiar diriginte (tot promoția 2015) și care sunt oameni extraordinari, cu reușite extraordinare!

Sunt mândru de absolvenții noștri care sunt ingineri, profesori, medici, avocați, economiști și sunt mândru și de cei care au ales munca cinstită, fără studii superioare, în România sau dincolo de hotare!

Sunt mândru de elevii mei, cei care au dat Bac-ul săptămâna trecută! Sunt mândru și de cei care au reușit și de cei care vor mai încerca odată!

Sunt atât de mândru de foștii mei elevi, care mă caută și care (unii dintre ei) au continuat să mă însoțească în excursii, chiar și la câțiva ani după ce au terminat liceul!

Și sunt extrem, extrem de mândru de copiii mei, deosebiți, inteligenți, frumoși, cuminți, sufletiști și iubitori și de prietenii lor, care le seamănă întru totul. Pentru că, nu-i așa, cine se aseamănă se adună!

Un ultim mesaj, adresat loazelor: pune mâna și învață, loază! Lasă invidia deoparte! Sau transform-o în ceva constructiv! Nu totul se capătă moca în viață! Scoate-ți unghia din gât și treci la carte! Școala nu tâmpește pe nimeni! Dacă ai ieșit tâmpit din școală, este pentru că așa ai intrat în ea: tâmpit!

Dacă nu vă puteți bucura sincer alături de cei buni, măcar lăsați-i să se bucure de reușitele lor! Nu încercați să le luați și asta! Sunteți suficient de mulți proști în țară și în lume! Tăceți dr…ului din gură odată și vedeți-vă lungul nasului, că sunt sătul de fițele voastre!

 

prof. Dan-Dragoș Popa

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available