Reabilitată și dotată după 75 de ani de la înființare. Școala Gimnazială „Mihai Peia” din Reșița (fosta Generală 6) a fost adusă la standarde moderne [FOTO]

 

Școala Gimnazială „Mihai Peia” este cea de-a douăsprezecea unitate de învățământ din Reșița unde au fost finalizate lucrările de modernizare. Alte zece școli și grădinițe sunt în proces de reabilitare integrală.

 

La peste 10.000.000 de lei se ridică valoarea totală a investițiilor realizate la Școala „Mihai Peia” din Reșița, finanțarea fiind asigurată atât din fonduri europene – peste 8.600.000 de lei –, cât și de la bugetul local – aproape 1.500.000 de lei. „Lucrările la clădire, contractate pe fonduri europene, au fost finalizate în intervalul septembrie – octombrie, dar noi am ținut să continuăm lucrările exterioare care n-au fost eligibile pe fonduri europene și pe care le-am executat în regie proprie împreună cu colegii de la secția de întreținere a patrimoniului orașului. Lucrarea a fost de circa 10.000.000 de lei și contribuția Primăriei Reșița, deși era în mod normal de 2%, s-a întins la 10-12%. Lucrarea este foarte frumoasă, pot spune că arată excepțional. Lucrările au mers bine aici, comparativ cu cele din alte școli”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 20 decembrie, cu ocazia finalizării lucrărilor.

 

Principalele lucrări realizate în cadrul proiectului au fost: modernizarea sălilor de clasă, a holurilor, grupurilor sanitare și fațadei clădirii; instalarea de camere de supraveghere în interior și exterior, precum și de sisteme de alarmă la efracție și detectoare de incendiu; montarea unui lift exterior și a unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități; refacerea integrală a șarpantei și a acoperișului corpului școlii și instalarea de panouri solare pentru a reduce costurile cu consumul de energie. Pe lângă toate acestea, proiectul a prevăzut și achiziția de mobilier nou, echipamente și materiale didactice și echipamente IT. De asemenea, sala de sport a fost și ea reabilitată, iar în curtea școlii au fost montate gradene, porți de handbal și panouri de baschet, amplasate pe un teren de sport multifuncţional cu suprafața de joc din tartan. „Dotările sunt complet finalizate în această școală, toate echipamentele achiziționate, precum și mobilierul sunt în săli. Ne bucurăm de aceste echipamente și cu siguranță copiii vor fi cei mai fericiți să le folosească”, a spus directorul Direcției de Învățământ din cadrul Primăriei Reșița, Liliana Dacica.

 

Curtea interioară și zonele adiacente au fost reabilitate de Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, cu fonduri locale, așa cum s-a întâmplat și la alte unități de învățământ: Școala Gimnazială „Marius Șandru”, Colegiul Național „Mircea Eliade”, Liceul Teoretic „Traian Vuia” sau Colegiul Național „Traian Lalescu”. „La Școala Gimnazială «Mihai Peia» am creat o permeabilitate majoră pentru că am spart absolut tot ce a fost în curte, beton, asfalt, s-a evacuat tot, am venit cu un pavaj care este foarte permeabil, în mod normal copiii când vor ieși în pauză nu vor mai sta în bălți. În februarie vom planta arbori, vom monta mobilier urban, bănci, măsuțe. Mai avem puțin de lucru la spațiile verzi pentru că ne-a împiedicat vremea, nu am putut finaliza, dar vom planta multe plante perene. Și tot anul viitor se va schimba și gardul de împrejmuire”, a precizat directorul Direcției de Întreținere a Patrimoniului, Daniel Călin.

 

 

Tot în această perioadă, Școala Gimnazială „Mihai Peia” a beneficiat de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență în cadrul unui proiect ce vizează reducerea abandonului școlar, prin care a fost înființată o sală de activități didactice de tip Smart Lab, dotată cu echipamente digitale de ultimă generație.

 

Unitatea de învățământ a fost înființată în anul 1949. Din anul 1985, în cadrul școlii funcționează învățământul fără frecvență cu clasele V-VIII, fiind singura unitate din județ care oferă această formă de învățământ. Începând cu anul 2012, unitatea de învățământ a luat numele primului director al Școlii Generale Nr. 6, Mihai Marian Nicolae Peia.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available