Reconfigurarea urbană a Reșiței continuă. Intersecția semaforizată de la Casa de Cultură va fi transformată în sens giratoriu 

 

Consilierii locali au aprobat, recent, Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru realizarea unei artere de legătură rutieră în vederea introducerii transportului în comun pe ruta strada Căminelor – Cartier Mociur – Universalul Vechi. Acest proiect presupune reconfigurarea rutieră a întregii zone și implică inclusiv demolarea unor imobile.  

 

Realizarea unei noi axe rutiere care să lege cartierul Govândari de zona centrală a orașului prin Mociur a fost adusă în discuție încă de anul trecut, fiind necesară, în opinia autorităților locale, atât pentru descongestionarea traficului – în condițiile în care, în prezent, există o singură cale de legătură între partea de nord (Govândari) și cea de sud (Centru Civic, Orașul vechi) a Reșiței –, cât și pentru conectarea Mociurului cu orașul. De asemenea, noua axă rutieră va fi o alternativă pentru transportul în comun și pentru traficul greu pe perioada realizării lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat”.

 

Detalii despre traseul exact al noii artere a oferit primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la finalul ultimei ședințe de Consiliu Local: „Facem o axă rutieră pe malul drept al Bârzavei care vine din giratoriul de la Intim, pe Calea Caransebeşului, intră în zona Mociur – unde vor fi mallul și aqualandul – apoi ajunge pe strada Fântânilor și vine spre Casa de Cultură, face stânga prin spatele Staționarului 3, apoi dreapta la Școala Gimnazială Nr. 2 pentru a se conecta cu bulevardul”.

 

 

Proiectul este unul complex și presupune dezmembrări de terenuri, demolări și chiar exproprieri. „Până pe strada Fântânilor mergem cu trei şi patru benzi, după care venim la două benzi. La Fântânilor, la barieră, facem o bandă de dreapta, ca să nu stopăm circulaţia înainte, şi la Casa de Cultură ar trebui să facem un sens giratoriu (foto sus, n.r.). Aici introducem transport public cu autobuze și ca să poată gira la stânga va trebui să demolăm casa din stânga şi casa din dreapta. După Staţionarul 3, se face curbă la dreapta (foto jos, n.r.) şi acolo sunt trei case ieşite ca și gabarit din aliniamentul stradal. În total sunt cinci case care trebuie demolate”, a explicat primarul Ioan Popa.

 

 

Edilul a precizat că municipalitatea a inițiat negocieri cu cei cinci proprietari ai caselor respective: „Oferta noastră este să le dăm teren în zone centrale – avem teren în spatele Hotelului Rogge și în zona sediului Finanțelor – și să le construim noi, Primăria Reșița, case noi pe aceiași metri pătrați. Patru dintre casele de acolo sunt făcute prin anii ‘30-’40. Sunt nişte case extrem de vechi. Le-am spus oamenilor că nu îi scoate nimeni afară din case şi nu le demolează până când nu le dăm cheia de la casa nouă. Din cei cinci, trei s-au unit și au făcut o plângere prealabilă pe care, însă, consilierii locali au respins-o. Eu cred că după ce oamenii vor trece de emoţia asta iniţială, lucrurile se vor derula în bună înţelegere”. Primarul Ioan Popa a caracterizat situația ca find una delicată, dar, având în vedere interesul comunitar, lucrurile vor merge înainte: „Este delicat, e o chestiune de proprietate individuală, noi o respectăm, dar interesul comunitar în cazul de față depășește interesul personal și va trebui să ducem lucrurile înainte. Practic, nu avem nevoie de acordul proprietarilor. Legea exproprierii este foarte explicită în acest sens. Noi ne putem judeca cu ei, dar nu pentru case sau pentru demolare, ci doar pe suma stabilită pentru expropriere”.

 

Valoarea totală a investiţiei „Arteră de legătură rutieră în vederea introducerii transportului în comun pe ruta strada Căminelor – Cartier Mociur – Universalul Vechi” este de aproape 17.000.000 de lei. Aceasta prevede, pe lângă configurarea noii artere, și amenajarea de locuri de parcare, piste pentru biciclete, spații verzi sau modernizarea sistemului de iluminat public.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available