27.000 de oameni din întreaga lume au votat Via Transilvanica drept cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023. Festivitatea de premiere a avut loc la Veneția.
Via Transilvanica – cel mai lung traseu de drumeții din România, care străbate și județul Caraș-Severin – se numără printre cei cinci laureați ai Galei Premiilor pentru Patrimoniul European 2023, desfășurată la Palazzo del Cinema din Lido, Veneția. Proiectul fraților Alin și Tibi Ușeriu, de la Tășuleasa Social, a întrunit un număr record de voturi – 27.000 – și a câștigat Premiul Publicului/Public Choice 2023.
„Premiul Publicului a mers la Via Transilvanica, România, un proiect remarcabil prin care a fost creat cel mai lung traseu de drumeții din România, care se întinde pe o lungime de peste 1.400 de kilometri și conectează 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu 27.000 de voturi online, acest proiect impresionant a strâns cel mai mare număr de voturi de la pasionații de patrimoniu din toată Europa, primind astfel un premiu în bani de 10.000 de euro”, este anunțul Europa Nostra – federația europeană a patrimoniului cultural.
Pentru inițiatorii proiectului Via Transilvanica, premiul este extrem de important, după cum a subliniat președintele Tășuleasa Social, Alin Ușeriu: „Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului. Mai exact, 27.000 de cetățeni europeni și din întreaga lume au votat Via Transilvanica ca cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu. Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos. Acesta este cel mai important premiu câștigat de noi, pentru că reflectă ce are cel mai mult sens pentru oameni. Via Transilvanica își va continua misiunea de a proteja și promova patrimoniul, mai ales cel natural și rural, al României”. Alin Ușeriu a participat la ceremonia de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2023 împreună cu directorul executiv Tășuleasa Social, Anna Szekely.
Laureații Galei Premiilor pentru Patrimoniul European 2023 au fost selectați dintre cei 28 de câștigători ai premiilor, desemnați în luna iunie. Pe lângă Premiul Publicului, adjudecat de Via Transilvanica, au mai afost acordate cinci mari premii, laureații fiind: Grădinile Regale din Veneția, Italia; Podul Deba din Gipuzkoa, Spania; Muzeul Literaturii din Dublin, Irlanda; Salvarea patrimoniului cultural ucrainean online, Ucraina/proiect internațional.