Regal folcloric, la Sala Polivalentă din Reșița. Festivalul „Tradiții Cărășene” și-a desemnat laureații [FOTO]

 

Festivalul „Tradiții Cărășene”, aflat la prima ediție, a reunit peste 1.000 de artiști amatori, soliști vocali și instrumentali, dansatori, orchestre, coruri, recitatori în grai bănățean și colecționari din toate zonele județului Caraș-Severin. Gala Laureaților a avut loc aseară, la Sala Polivalentă din Reșița, și a culminat cu un spectacol folcloric susținut de interpreți de fală ai Banatului.

 

Festivalul „Tradiții Cărășene” reprezintă o premieră în Banat, aducând în atenția publicului artiști din toate domeniile care alcătuiesc zestrea folclorică a acestei zone multietnice: muzică (soliști vocali, instrumentali, orchestre, tarafuri, fanfare, coruri, grupuri vocale, inclusiv ale etniilor conlocuitoare); coregrafie (ansambluri de dansuri pe generații, de obiceiuri, grupuri de dansatori, perechi de dansatori, formații bărbătești sau femeiești); grai ( recitatori în grai bănățean, creatori de poezie dialectală sau teatru popular); expoziții și colecții (colecții de costume populare, artă populară, meșteșuguri, gastronomie). „Banatul Montan este și va fi un izvor nesecat de talente în domeniul folclorului, o zonă care păstrează, încă, nealterate multe din tradițiile și obiceiurile locului. Pentru conservarea, dar mai ales pentru promovarea lor, Consiliul Județean Caraș-Severin, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale a inițiat acest proiect ambițios și amplu”, transmit organizatorii.

 

Gala Laureaților, care a avut loc aseară, la Sala Polivalentă din Reșița, a fost momentul mult așteptat al festivalului, dar până la aceasta, ampla manifestarea a parcurs mai multe etape. Festivalul-concurs s-a desfășurat pe etape zonale: Bocșa, Oravița, Moldova Nouă, Bozovici, Băile Herculane, Caransebeș, Oțelu Roșu și Reșița, iar finala s-a desfășurat la Reșița. Timp de trei zile, în 3, 4 și 6 octombrie, la Cinematograful Dacia, la Casa Căsătoriilor și la Sala Polivalentă, publicul prezent s-a putut bucurat de joc, muzică, poezie în grai bănățean, expoziții gastronomice și de etnografie.

 

„La aceste eveniment au participat peste 20 de localități din județ și peste 1.000 de artiști amatori, astfel încât scopul evenimentului, acela de a reîncepe inventarierea potențialului folcloric al zonei noastre, Banatul Montan, de a promova și revigora mișcarea artistică de amatori, a fost în mare parte atins. Înainte de 1989, județul nostru avea aproximativ 1.800 de liberi profesioniști implicați în actul artistic, noi fiind al doilea județ din România, după capitala țării, București, cu un număr așa de mare. Din păcate, acum lucrurile nu stau tocmai așa cum ar trebui și de aici necesitatea acestui proiect”, precizează organizatorii.

 

Punctul culminant al Festivalului „Tradiții Cărășene” l-a reprezentat spectacolul de gală – susținut de ansamblurile folclorice „Datina” și „Bârzava” și renumiții interpreți Ramona Vița, Andreea Voica, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Petrică Miulescu Irimică, Camelia Ceocu, Simion Moise, Maria Milu Sorescu, acompaniați de către orchestra profesionistă „Virtuozii Semenicului” – la care au asistat, alături de un public numeros, și P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, precum și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Ca un element inedit, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte au împărțit mâncare tradițională – pită cu untură cu ceapă, cârnați și clisă, dar și croafne bănățene – tuturor celor prezenți.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available