Regal multicultural și multietnic de ziua Reșiței. Spectatorii sunt așteptați la Șură cu muzică bună, bucate tradiționale și… Și nu doar atât!

 

Primăria Reșița și Piețe SRL au stabilit programul Festivalului Etnica, manifestare ce se va desfășura în perioada 1-3 iulie pe malul Lacului Secu – La Șură. Pe scenă vor urca ansambluri și formații ale minorităților din Banatul Montan, precum și interpreți consacrați de muzică populară precum Zorica Savu și Matilda Pascal Cojocărița.

 

Organizat în premieră anul trecut, de Zilele Reșiței, Festivalul Etnica se mută din Parcul Tricolorului pe malul Lacului Secu, La Șură, unde organizatorii promit, în perioada 1-3 iulie, trei zile de distracție pe cinste, departe de agitația orașului, în natură, la umbra pădurii, cu muzică și dansuri populare, ateliere de creație, preparate culinare delicioase și surprize pentru copii. „Depozitar contemporan de amintiri și obiceiuri, horă, tacla, sunători, ospăț și-alte cele de bun simț și simț bun, departe de tehnologiile care vor să medieze până și relațiile între oameni, La Șură va deveni, timp de trei zile, locul în care sărbătorim multiculturalitatea, cu muzica unor artiști consacrați, dansuri populare ale ansamblurilor celor mai reprezentative etnii din zona noastră, prezentarea porturilor populare și, mai ales, un spectacol etno-culinar pentru voi, dragi reșițeni. Să ne vedem cu bine!”, transmit organizatorii. Aceștia au precizat că locația a fost schimbată deoarece în zona Victoria, unde se află Parcul Tricolorului, sunt în plină desfășurare lucrările de modernizare a transportului public local.

 

Activitățile pe durata Festivalului Etnica vor începe la ora 10.00, iar programul artistic, prezentat de Ioan Liuț, la ora 19.00. Pentru gurmanzi vor fi amenajate două zone: Zona de ospăț – cu preparate culinare cu vânzare, asigurate de terasele participante și producătorii locali ori din alte regiuni ale țării – și Zona de degustare – cu preparate tradiționale cehești din zonele Sumița, Bigar, Sfânta Elena și Gârnic și cu gulyas, preparat și oferit de minoritatea maghiară reprezentată de Asociația Platanus. De asemenea, va exista și o zonă expozițională, Copacul Vieții, cu picturi semnate Iosif Mleziva, iar în Pădurea Fermecată vor fi ateliere de creație, facepainting, personaje din basme și alte surprize pe scena amenajată pentru prichindei, la umbra copacilor, cu actorii Teatrului DA.

 

Program artistic:

 

Vineri, 1 iulie – minoritățile germană și croată (Forumul Democratic al Germanilor din România – Filiala Caraș-Severin, Uniunea Croaților din România):

 

ora 19.00, la Scenă:

▪ Corul FRANZ STÜRMER, Reșița;

▪ Mariana și Petru CHIRILOVICI;

▪ Formația de dansuri populare germane ENZIAN;

▪ Formația muzicală INTERMEZZO;

▪ Formația de dansuri populare germane ENZIAN;

▪ Dansuri și cântece carașovenești KARASEVSKA ZORA;

▪ Formația ZIČKA BAND – condusă de prof. Todor MILAN, solistă: Snejanca BOȘCA.

 

Sâmbătă, 2 iulie – minoritățile cehă, maghiară și sârbă (Uniunea Cehilor din România, Asociația Platanus, Uniunea Sârbilor din România):

 

ora 19.00, la Scenă:

▪ Corul GHIOCELUL – Asociația Platanus, Reșița;

▪ Ansamblul vocal PERCLIČKY ČESKÝCH VESNIC / Perlele satelor cehești;

▪ Ansamblul folcloric sârbesc AKUD MLADOST, Timişoara, coregraf: Senadin Krstic;

▪ Robert VONIAFCA – acordeon, Eibenthal;

▪ Corul CURCUBEUL, Deva;

▪ Ansamblul VLASTIMIR PAVLOVICI TAREVAC, Veliko Gradiște (Serbia);

▪ BOJANA PESIC & orchestra, Pancevo (Serbia);

▪ Ansamblul folcloric sârbesc AKUD MLADOST, Timişoara, coregraf: Senadin Krstic;

▪ Ansamblul VLASTIMIR PAVLOVICI TAREVAC, Veliko Gradiște (Serbia);

▪ BOJANA PESIC & orchestra, Serbia.

 

Duminică, 3 iulie – minoritatea ucraineană și programul oferit de Primăria Reșița (Uniunea Ucrainenilor din România, Primăria Municipiului Reșița):

 

ora 19.00, la Scenă:

▪ Suită de dans CENTRUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE, Reșița;

▪ Grupul vocal de copii din Sălbăgelul Nou, coordonator: D-na Ileana Popescu;

▪ Grupul vocal GLASUL UCRAINENILOR coordonați de Prof. Dir. Liber Ivan;

▪ Ansamblul Folcloric BÂRZAVA, suită de dans Banatul de Munte, coregraf Petrică Bagiu, coordonator artistic Maria Aghescu;

▪ Sanela MILOȘ și orchestra AU BANATU’ condusă de Marian MILOȘ;

▪ Marius Ciprian POP;

▪ Grupul vocal-instrumental HUȚULII DIN BANAT, coordonator Hrin Nicolae;

▪ Ansamblul Folcloric BÂRZAVA – suită de dans din zona Olteniei, coregraf: Marin Barbu;

▪ Delia BARBU;

▪ Zorica SAVU;

▪ Matilda PASCAL COJOCĂRIȚA.

 

Pe perioada festivalului, intrarea la Șură va fi liberă, iar parcarea, gratuită. De asemenea, Transport Urban Reșița își va prelungi programul și va pune la dispoziție transport special cu autobuze către Șură, după cum urmează:

 

– plecare spre Festivalul Etnica / Lacul Secu din oră în oră, tur-retur, în intervalul:

vineri, 1 iulie: 16.00 – 19.00;

sâmbătă, 2 iulie: 10.00 – 19.00;

duminică, 3 iulie: 10.00 – 19.00.

Traseul va fi: stația Fabrica de Pâine (Strada Timișoarei) – Govândari – stația Nera – Muncitoresc – Lacul Secu/La Șură.

 

– întoarcere la Reșița, ora 23.00, traseul: Șură – stația Piața Republicii (Muncitoresc).

Prețul unui bilet este 2,5 lei.

 

Sursă foto: Banatul Montan

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available