Regele Mihai I, omagiat la Reșița cu prilejul Centenarului nașterii sale

 

Astăzi, 25 octombrie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României. Cu acest prilej, Forumul Democratic al Germanilor din România – Filiala Caraș-Severin a emis un plic filatelic ocazional și organizează, în această-după amiază, o miniexpoziție filatelică tematică.    

 

Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, la Castelul Foișor de pe domeniul Peleș, și a fost rege al României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947, când a fost forțat să abdice de către Guvernul comunist condus de Petru Groza. Regele Mihai I al României a trecut în eternitate în localitatea Aubonne din Elveția, în 5 decembrie 2017, fiind înmormântat, în 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș, actuala necropolă regală a României.

 

În perioada petrecută în România până la plecarea sa în exil, la 3 ianuarie 1948, dar și după 1989, Regele Mihai a vizitat de mai multe ori Banatul Montan. Despre legătura Suveranului cu aceste meleaguri, președintele Forumului Democratic al Germanilor din România (FDGR) – Filiala Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla, amintește: „Regele Mihai a vizitat de mai multe ori de-a lungul vieții sale Banatul Montan, în prima parte a vieții – purtând titlul de Mare Voevod – însoțindu-l pe tatăl său, Regele Carol al II-lea, la Băile Herculane, Bozovici, Oravița și Răcășdia, dar și după reîntoarcerea sa în țară după căderea regimului comunist. Astfel, Regele Mihai, împreună cu Regina Ana, a vizitat, în data de 20 noiembrie 1998, Reșița, după care cei doi s-au deplasat la Gărâna, următoarea vizită petrecându-se în data de 31 decembrie 2008, la Caransebeș”.

 

CITEȘTE ȘI: Borna „Regele Mihai”, instalată pe Via Transilvanica. Redescoperirea istoriei prin Terra Banatica [FOTO]

 

De asemenea, în copilărie, Regele Mihai a petrecut un an școlar la Vila Klaus de la poalele Munților Semenic. Anul acesta, pe 23 iulie, în prezența nepotului său, Nicolae al României, în apropierea Vilei Klaus a fost dezvelită o bornă specială de pe traseul Via Transilvanica, sculptată cu imaginea sa. Iar astăzi, 25 octombrie, Vila Klaus a fost folosită ca imagine pentru plicul filatelic ocazional realizat de FDGR Caraș-Severin împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, pentru a marca, în acest fel, Centenarul nașterii Regelui Mihai I al României. „În data de 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, întreaga corespondența care pleacă prin Oficiul Poștal Reșița 1 este obliterată cu o ștampila ocazională dedicată acestui eveniment, aprobată de Poșta Română prin Federația Filatelică Română”, informează Erwin Josef Țigla.

 

Totodată, în această după-amiază, între orele 16.30 și 18.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița poate fi vizionată o miniexpoziție filatelică dedicată Regelui Mihai I al României. Organizatorii precizează că vizita se poate realiza prin programare, cu prezentarea unui certificat verde de vaccinare și respectându-se normele sanitare în vigoare.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite