ReMetal Sculptură Reșița 2022? „Nu va dori să îmbunătățească condiția umană, ci va dori să ne arate felul în care suntem“

 

Patru dintre artiștii plastici care vor contribui, anul acesta, la dezvoltarea patrimoniului de sculpturi monumentale de la Hala Minda au fost prezenți la Reșița, la lansarea celei de-a doua ediții a evenimentului „ReMetal Sculptură Reșița 2022”.

 

După Doru Covrig, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Ingo Glass, Peter Jecza și Aurel Vlad – artiștii plastici ale căror creații monumentale, realizate anul trecut în cadrul primei ediții „ReMetal Sculptură Reșița”, străjuiesc Hala Minda – alte șase nume importante ale artei contemporane românești vor îmbogăți patrimoniul de sculpturi monumentale. Este vorba despre Anca Mureșan, Nicolae Comănescu, Dan Vezentan, Marian Zidaru, Mircea Roman și Marius Leonte, primii patru fiind prezenți, ieri, 30 mai, la evenimentul de lansare a ediției „ReMetal Sculptură Reșița 2022”.

 

 

Anul acesta, proiectul este produs de Valentin Savu, colecționar și producător cultural, și curatoriat de Erwin Kessler, istoric de artă și director al Muzeului de Artă Recentă, de asemenea, ambii prezenți la lansare.

 

Erwin Kessler a vorbit despre conceptul ediției de anul acesta și despre modul în care a ales artiștii: „Într-un timp destul de scurt am alcătuit un eșantion de artă din partea cealaltă a țării. Am căutat să aduc artiști din partea de sud-est, nu dintr-un orgoliu contrapus orgoliului supradimensionat bănățean, ci pentru că există o specializare în timp, mă refer la decenii și secole, a zonelor culturale. Seriozitatea, claritatea, vocația pentru progres a zonei de vest a țării sunt clare în industrializare. Totodată, lipsa de umor este la fel de bine înrădăcinată în zona de aici. Nu am avut niciodată în zona aceasta un artist care să poată să producă cea mai mică urmă de zâmbet, cu atât mai mult de dubiu. Adică, nu există Eugen Ionescu! Nu-i de-aici Eugen Ionescu, cum nu-i de-aici Caragiale! Nu poate fi de aici! Și-atunci, am adus această zonă de dubiu, de autointerogare, de sfâșiere, din care poată să iasă un Da adresat vieții în primul rând. Am spus că dacă avem acolo, în partea cealaltă, în zona lucrărilor de anul trecut, un Dr. Jekyll, aici vom aduce și un Mr. Hyde. Numai împreună se creează diversitatea, din antagonisme. Toate lucrurile rele sunt făcute pentru îmbunătățirea condiției umane. Această etapă din 2022 nu va dori să îmbunătățească condiția umană, nu va dori să facă nimic care să fie clar și progresist, ci va dori să ne arate felul în care suntem“.

 

 

Pe lângă sculpturi monumentale, „ReMetal” este un proiect prin care municipalitatea își propune să ducă mai departe moștenirea orașului, istoria de 250 ani de excelență în prelucrarea metalului, prin regenerarea urbană a zonelor emblematice și prin dezvoltarea industriilor creative. Iar Hala Minda, care urmează să fie reabilitată cu ajutorul fondurilor europene, va deveni punctul central al acestui demers.

 

„Nicolae Comănescu a spus: «Sfârșitul s-a terminat» și este o afirmație foarte frumoasă în contextul Reșiței noastre, care după Revoluția din 1989 a parcurs o perioadă de 20 de ani de criză, de durere, o perioadă tristă colectivă pentru că depopularea orașului a generat multă suferință și oamenii și-au pierdut încrederea în ei. Dar micile realizări pe care am reușit să le obținem în primii ani de mandat și proiectele mari care încep să prindă contur – tramvaiul, spitalul județean, funicularul, legătura feroviară cu Timișoara, domeniul schiabil Semenic – încep să dea încredere oamenilor, în primul rând în ei înșiși. Iar realizarea în 2021 a primului calup de lucrări de aici, de la Hala Minda, mi-a confirmat faptul că a fost o idee inteligentă, care poate pune Reșița pe harta comunităților care se fac vizibile și în acest mod. Sper ca ceea ce demarăm astăzi să fie cel puțin de același nivel cu ce am realizat anul trecut și aștept să reușim să reabilităm această hală. Suntem într-o discuție cu ADR Vest și sunt convins că reconversia acestei hale se va face și va fi un mare succes. Avem în vedere reabilitarea ei și dotarea cu mașini cu comandă numerică, mașini inteligente cu care să putem lucra aici o bună parte din lucrări. Îmi doresc foarte mult să implicăm elevii de la școala profesională duală din Reșița care pot sta pe lângă oameni creativi și să crească alături de ei. Cred că e o zonă propice pentru creație, pentru dezvoltarea imaginației“, a declarat primarul Ioan Popa.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available