Reșița 150 – Lansare de carte, vernisaj expozițional și simpozion național

 

La Reșița continuă evenimentele dedicate aniversării a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României. Muzeul Banatului Montan va găzdui, joi, 9 iunie, o lansare de carte și vernisajul unei expoziții, iar vineri, la Primăria Reșița, vor avea loc lucrările unui simpozion național.

 

Muzeul Banatului Montan din Reșița va fi, joi, 9 iunie, gazda unor evenimente încadrate ciclului de manifestări dedicate celor „150 de ani de la construirea primei locomotive la Reșița, 1872 – 2022”.

 

La ora 17.00 va avea loc o amplă lansare de carte, în cadrul căreia va fi prezentată „Monarhia Habsburgică 1848-1918”, o sinteză în patru volume a monumentalei lucrări „Die Habsburgermonarchie 1848 1918”, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei. Cele patru volume, coordonate și îngrijite de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, au văzut lumina tiparului la Editura Polirom din Iași, în coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca.

 

„Volumele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic, respectiv cel Austro-Ungar. Sunt analizate în studii ample dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic imperial, componența etnică a imperiului, problema națională ori cea confesională pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, de la revoluția din 1848 la finalul Primului Război Mondial, ce a adus cu sine și destrămarea construcțiilor imperiale europene. Traducerea acestor studii a fost realizată de un colectiv de cercetători din Cluj-Napoca, Sibiu și Sighișoara, respectiv de Iosif Marin Balog, Loránd Mádly, Raluca Nelepcu, Dana Stanciu-Păscărița, Nicolae Teșculă și Ioana Florea”, explică managerul interimar al Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.

 

De asemenea, va fi prezentat și volumul XXXI al revistei Transylvanian Review, nr. 1, Spring 2022, aparținând Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, ce reunește opt studii dedicate fenomenului industrializării în Transilvania și Banat, cu o atenție deosebită acordată Reșiței industriale. Prezentarea acestor volume va fi realizată de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, cu intervențiile traducătorilor.

 

De la ora 18.00, publicul vizitator este invitat la vernisajul expoziției „Frânturi de memorie în obiecte și imagini: locomotivele și călătoria cu trenul”, ce reunește imagini fotografice și obiecte cu specific feroviar provenite din colecția muzeului reșițean, de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Centrul Cultural Muzeistic Anina, din colecțiile private ale lui Bogdan Andrei Mihele, Andrei Bălbărău, Adrian Drăgilă, Ionel Bota și Liviu Negru, precum și din împrumuturi și donații acordate de membri ai comunității reșitene: Doru Popescu, Ada Cruceanu-Chisăliță, Mihai Ilaș și Werner Bancsov.

 

Manifestările vor continua vineri, 10 iunie, ora 10.00, cu lucrările simpozionului „150-100-50. Tezaurul cultural și tehnic al județului Caraș-Severin” ce se vor desfășura în sala de conferințe a Primăriei Municipiului Reșița.

 

Evenimentele sunt organizate în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița, Fundația Uzinele de Fier și Domeniile Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available