Reșița 250 LAB. Uzinele din vatra industriei reșițene, (re)descoperite

 

La Reșița se desfășoară, în aceste zile, Atelierul de documentare și (re)imaginare a patrimoniului industrial al orașului – un prim demers participativ, sub egida Reșița 250 LAB, inițiat de organizația MKBT: Make Better.

 

Aproape 40 de participanți de la Primăria Municipiului Reșița, uzinele orașului, ONG-uri și specialiști din plan local, împreună cu reprezentanți de organizații și instituții active în plan național în domeniul artelor și culturii, arhitecturii și urbanismului, designului muzeal și educației participă, la acest sfârșit de săptămână, la Atelierul de descoperire și reimaginare a patrimoniului industrial al Reșiței.

 

„Vizităm și descoperim uzinele din orașul vechi al Reșiței – vatra industriei reșițene – imaginăm noi funcțiuni, generăm conexiuni și parteneriate. Prin acest atelier, ne propunem să (re)lansăm o rețea de sprijin și de colaborare care să gândească împreună și să implementeze proiecte de documentare, prezervare, valorificare și promovare a patrimoniului industrial al Reșiței”, explică inițiatorii proiectului, organizația MKBT: Make Better.

 

Organizarea atelierului coincide cu lansarea Reșița 250 LAB, un laborator de inovare ce va acționa drept catalizator al unui ecosistem de testare și implementare de acțiuni de regenerare urbană. Această inițiativă vine în contextul în care, în 2021, Reșița a sărbătorit 250 de ani de industrie. „Nu mai puțin de 25% din totalul monumentelor de patrimoniu industrial ale României concentrate în zona Banatului Montan – în Reșița și în localități din proximitate – stau mărturie vechimii și amplorii exploatării industriale a zonei. Cele mai multe dintre aceste obiective de patrimoniu sunt în prezent dezafectate și degradate, ca urmare a restructurării industriale masive de după 1990”, precizează reprezentanții MKBT care, din 2016, dezvoltă împreună cu Primăria Reșița o serie de proiecte care au generat de-a lungul timpului investiții, accesare de fonduri europene, strategii și noi viziuni pentru transformarea zonelor (fost) industriale ale orașului.

 

Primăria Reșița a început în ultimii ani un proces de recuperare și valorificare a patrimoniului industrial, prin achiziționarea și pregătirea unor proiecte de conversie funcțională a Halei Minda și a funicularului. „Din 2023, ne propunem să scalăm aceste eforturi, în parteneriat, punând bazele unei rețele de lucru intersectoriale și inter instituționale țintind prezervarea și valorificarea patrimoniului industrial al Reșiței. Iar Atelierul de documentare și reimaginare a patrimoniului industrial al Reșiței, ce se desfășoară la acest sfârșit de săptămână, este un prim demers public, participativ, sub egida Reșița 250 LAB”, precizează MKBT.

 

 

Sursa foto: facebook MKBT: Make Better

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite