Reșița de Centenar!

La Reșița a curs cu aplauze și zâmbete la parada de 1 Decembrie

Oraș deja consacrat pentru toleranța sa, casă a 10 etnii care s-au înțeles mereu în pace și au fost generatoare de progres, Reșița s-a impus și la 1 decembrie 2018 ca un bastion al toleranței dar și românismului.

Dacă în capitală dar și orașul unirii politicienii au fost huiduiți iar trupele de jandarmi primite cu spatele, la Reșița asemenea gesturi au lipsit cu desăvârșire. Și când trupele de jandarmi au bătut pasul de defilare – exact acele ”țestoase” hulite pe 10 august – și când prefectul Matei Lupu a dat citire mesajului Viorică Dăncilă.

Ca organizare, a fost una dintre cele mai slabe parade militare care au bătut pas de defilare în Piața 1 Decembrie 1918 în ultimele decenii, iar tehnica militară venită în completare a fost una dintre cele mai banale și comune, fără a evidenția în niciun fel specificul militar al zonei.

 

Dar reșițenii i-au primit cu aplauze și cu lumini în ochii, după ce răbdarea le-a fost pusă pe jar de slujbele devenite deja tradiție și de cuvântările care elogia fiecare aproape aceleași evenimente din 1918.

A rupt ritmul primarul municipiului, Ioan Popa, care nu a ținut un discurs ci a dat citire unei scrisori adresate primarului municipiului din anul 2118! Este vorba despre o acțiune inedită a Primăriei Reșița, care a primit numele de ”capsula timpului”, o capsulă care a fost construită să adune azi, la 100 de ani de la Marea Unire, mesajele reșițenilor pentru locuitorii orașului de peste 100 de ani, 2018

Capsula a fost depusă în subsolul fântânii cinetice din Centrul Civic, urmând a fii deschisă de locuitorii orașului în anul 2118.

Finalul a aparținut Ansamblului ”Bârzava” din Reșița, care a dus pe scenă frumusețea cântecului și jocului bănățan, timp în care cei aproape 2000 de reșițeni veniți la paradă au dat înconjur ceaunelor aprinse în fața Sălii Polivalente și au fost serviți cu porții de fasole sau gulas ori cu sarmale la ceaun, care s-au isprăvit nespus de repede.

Campioni la porții gratuite a fost echipa liberală…

care a pregătit peste 700 de porții de fasole, care i-au depășit cu mult la rezistență pe cei de la Direcția de Sănătate Publică, DSV sau Jandarmerie. Și tot femeile liberale au reușit să îmbrace tot Centrul Civic într-un tricolor dintr-o singură bucată, transmițând eternul mesaj de unitate și românism specific lui 1 decembrie. 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite