Reșița face trecerea de la industria grea la industrii creative. O nouă ediție „ReMetal Sculptură Reșița” la Hala Minda

 

Primăria Reșița lansează cea de-a doua ediție „ReMetal Sculptură Reșița 2022”. Evenimentul face parte din strategia orașului de regenerare urbană prin industrii creative și va avea loc la Hala Minda – este locația pilot pentru proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

 

Prima ediție a evenimentului „ReMetal Sculptură Reșița” a avut loc în 2021 – când municipiul Reșița a aniversat 250 de ani de viață industrială – și a fost un prim pas spre dezvoltarea și reinventarea orașului (și) prin intermediul industriilor creative. Această primă ediție s-a concretizat prin vernisajul unor lucrări monumentale în metal ale sculptorilor Doru Covrig, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Ingo Glass, Peter Jecza și Aurel Vlad, construite cu ajutorul unor unități industriale din Reșița și din Arad. Lucrările sunt amplasate în fața Halei Minda – spațiu ce a fost (re)deschis pe 6 decembrie 2021, fiind locația pilot pentru proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării” finanțat prin Programul Transnațional Dunărea – și pot fi vizitate în cadrul unor tururi ghidate.

 

De ce industrii creative la Reșița, oraș cu o impresionantă tradiție în industria grea – siderurgie și construcții de mașini, explică Ildiko Pataki, consilier politici educaționale în cadrul Primăriei Reșița: „Dorim să respectăm și să ducem mai departe moștenirea orașului, de 250 de ani de prezență importantă în industria de prelucrare a metalelor și domenii conexe. Totodată, suntem conștienți că în contextul actual producția industrială trebuie să fie competitivă pe plan mondial, atât în ceea ce privește echipamentele de înaltă tehnologie utilizate, materiile prime și desigur profesioniștii, componenta umană care este decisivă”.

 

În preambulul lansării evenimentului „ReMetal Sculptură Reșița 2022”, care va avea loc luni, 30 mai, la ora 10, Ildiko Pataki face o scurtă trecere în revistă a ceea ce a însemnat prima ediție: „Am reușit în 2021 să construim patru lucrări monumentale, cu capacități industriale existente în Reșița, respectiv Plastomet și Spaleck, și două lucrări au fost realizate de PAB România Arad, companii cu un curaj excepțional de a aborda această nișă a creației de lucrări de artă unicat pentru urbanism. Procesul a inclus și o componentă importantă de proiectare individuală a lucrărilor, dar și a întregului flux tehnologic, pornind de la machetele și schițele artiștilor, prin care au fost identificate și necesarul de dotări și tehnologie adecvată pentru aceste lucrări unicat. Procesul de pregătire a spațiului din fața Halei Minda și amplasarea lucrărilor, inclusiv transportul acestora chiar și pe distanțe scurte, au fost tot atâtea provocări abordate și soluționate de echipele Primăriei Reșița. Felicitări și mulțumiri tuturor!”.

 

Intenția municipalității este de a revitaliza Hala Minda, aceasta urmând să fie transformată într-un spațiu pentru prelucrarea metalelor, construirea de lucrări monumentale de artă, dar și pentru pregătirea viitorilor specialiști în industria metalelor. „Ambiția noastră este de a păstra tradiția orașului legată de metal, dar aducerea preocupărilor în zilele noastre, prin echipamente de ultima tehnologie și inovarea prin aceste exerciții în industrii creative”, precizează Ildiko Pataki.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available