TIFF – primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România – prezintă, în perioada 3-5 septembrie, cea de-a treia ediție a Reșița Film Festival. În premieră, evenimentul se va desfășura în trei locații diferite: Centrul Civic, Parcul Tricolorului și Palatul Cultural.
Echipa Transilvania International Film Festivalul (TIFF) vine la Reșița cu o selecție de filme românești și europene ce au fost premiate în diverse competiții internaționale. Acestea vor fi prezentate în zilele de 3, 4 și 5 septembrie, în cadrul Reșița Film Festival, eveniment organizat de Primăria Reșița în colaborare cu TIFF și înscris pe agenda „Reșița – 250 de ani de foc nestins”. Ajuns la cea de-a treia ediție, Reșița Film Festival se va desfășura în premieră în trei locații diferite, în aer liber și în interior. „Începând cu 2021, festivalul este curatoriat de echipa TIFF. Programul acestei ediții include filme românești și din spațiul european deja premiate și admirate de publicul din întreaga lume, unele dintre ele fiind prezentate în premieră în partea de vest a țării”, transmit organizatorii.
Programul realizat de echipa TIFF cuprinde zece filme artistice și un documentar multipremiat, cel mai complex și autentic film documentar despre natura țării noastre: „România sălbatică”, în regia lui Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, care a fost prezentat în premieră la TIFF, unde a obținut și premiul publicului. Cel care dă glas imaginilor din film este Adrian Titieni, unul dintre cei mai apreciați și prolifici actori români ai momentului, și, potrivit prezentării filmului, „dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care România Sălbatică îl aduce este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gândită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor minuțios scrise de Corina Ciuplea. Ioan Filip și echipa Smart Sound Studios sunt cei care s-au ocupat de creația și post-producția sunetului, reușind să completeze cu mult efort și migală atmosfera sălbatică din cadrul filmului documentar. Pe piesa centrală a filmului se aude vocea Mădălinei Pavăl, care completează foarte bine atmosfera și emoția din film”.
Pe lista propusă de organizatori pentru un weekend de filme bune la Reșița se regăsește și un alt succes de public – filmul „Complet necunoscuți”, în regia lui Octavian Strunilă, adaptarea românească a celebrului „Perfetti Sconosciuti”, ce a avut premiera tot la TIFF, pe 24 iulie, dar și „Luca”, cel mai recent thriller în regia lui Horațiu Mălăele, sau „Noaptea regilor”, în regia lui Philippe Lacote. „Cu nu mai puțin de 15 nominalizări și 13 premii câștigate la festivalurile de profil din Veneția, Toronto, Munchen sau Palm Springs, coproducția semnată Franța-Coasta de Fildeș-Canada-Senegal promite să fie una dintre cele mai așteptate proiecții din weekendul de filme de la Reșița”, spun organizatorii.
Cele mai multe proiecții ale filmelor românești se vor încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri la care publicul este invitat să dezbată subiectul filmului împreună cu realizatorii lui (regizori, producători și actori).
Programul Reșița Film Festival
Centrul Civic, ora 20.30:
3 septembrie – Neidentificat, regia: Bogdan George Apetri;
4 septembrie – Complet necunoscuți, regia: Octavian Strunilă;
5 septembrie – România sălbatică, regia: Dan Dinu, Cosmin Dumitrache
Parcul Tricolorului, ora 20.30:
3 septembrie – Luca, regia: Horațiu Mălăele;
4 septembrie – Dineu cu vecinii de sus, regia: Cesc Gay;
5 septembrie – Noaptea regilor, regia: Philippe Lacote.
Palatul Cultural:
3 septembrie, ora 18.00 – Lecții de persană, regia: Vadim Perelman;
4 septembrie, ora 15.30 – Copacul dorințelor, regia: Andrei Huțuleac;
4 septembrie, ora 18.00 – Dupa 40 de zile, regia: Andrei Gruzsniczki;
5 septembrie, ora 15.30 – Petite Maman, regia: Céline Sciamma;
5 septembrie, ora 18.00 – Căutătorul de vânt, regia: Mihai Sofronea.
Accesul la proiecții este liber, în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării evenimentului. Mai multe detalii se găsesc pe paginile de Facebook Primăria Reșița și Deschide Reșița.
Sursă foto: tiff.ro