O comună din Caraș-Severin intră în carantină de noapte, în weekend. Incidența cazurilor de COVID-19 a depășit pragul de 4 la mie

 

Cu o incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 de 4,2 la 1.000 de locuitori, Lupac este prima localitate din Caraș-Severin în care sunt instituite restricții în ceea ce privește circulația persoanelor, în noul val al pandemiei de COVID-19. Măsurile restrictive sunt valabile în următoarele 14 zile.

 

Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, în comuna Lupac au fost confirmate, în ultimele 14 zile, 11 cazuri de infecție cu coronavirus, incidența cumulată ajungând la 4,2 la mie. Deoarece a fost depășit pragul de 4 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori instituit de autoritățile centrale, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit în ședință extraordinară, în această după-amiază, pentru a adopta hotărârea prin care sunt instituite restricții suplimentare la nivelul comunei Lupac, printre care și limitarea circulației pe timp de noapte, în weekend.

 

Astfel, în perioada 28 august-10 septembrie, pe raza comunei Lupac trebuie respectate următoarele măsuri și restricții impuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

 

1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-05.00, cu următoarele excepţii:

          – deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

          – deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

          – deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

          – deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

 

2. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

 

3. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

 

4. Declaraţia pe propria răspundere, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

 

5. Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 05.00-18.00.

 

6. Prin excepţie de la prevederile pct.5, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

 

7. Prin excepţie de la prevederile pct.5, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

 

8. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.

 

9. Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

 

10. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt interzise.

 

11. Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

 

12. Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) este interzisă.

 

13. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este interzisă.

 

La nivelul județului Caraș-Severin se înregistrează, în prezent, o incidență cumulată de 0,25 la mie, fiind confirmate, în ultimele 14 zile, 80 de cazuri de COVID-19 în 20 de localități: Reșița (25); Caransebeș (6); Anina (9); Oțelu Roșu (3); Bocșa (2); Lupac (11); Berzovia (3); Carașova (3); Măureni (3); Turnu Ruieni (3); Ticvaniu Mare (2); Zăvoi (2); Domașnea (1); Lăpușnicu Mare (1); Târnova (1); Glimboca (1); Buchin (1); Pojejena (1); Constantin Daicoviciu (1) și Obreja (1). De asemenea, sunt declarate zece focare active: câte trei în Reșița și Anina și câte un focar în Caransebeș, Voislova, Lupac și Borlova, cu un număr total de 24 de cazuri de COVID-19 confirmate.

 

În momentul de față, în spitalele din Caraș-Severin sunt internați 31 de pacienți confirmați cu infecție cu coronavirus, patru dintre aceștia fiind la Terapie Intensivă (trei la Spitalul Județean de Urgență Reșița și unul la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș).

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available