Recent s-a semnat la București un protocol care face un upgrade în educația profesională și în ceea ce azi numim școala duală prin oficializarea pasului de la dual la trial.
Mai exact, dacă până acum în școala duală existau parteneriate între unitățile de învățământ și angajatori pentru pregătirea elevilor, Reșița a venit cu ideea și inițiativa unui nou parteneriat: implicarea autorităților locale. Astfel, prin sprijinul primăriilor, învățământul dual devine unul trial iar parteneriatul se extinde la angajator-unitate de învățământ-primărie.
”De la dual la trial, modelul Reșița promovat la nivel național! Masă Rotundă la nivel înalt organizată la București, în cadrul Proiectului ”Learning by Doing”, unde s-a semnat un acord între Primăria Municipiului Reșița, ISJ și CLDPS, în vederea sprijinirii pe mai departe a învățământului profesional reșițean” a explicat consilierul local Lucia Peia, una dintre neobositele susținătoare ale școlii duale reșițene după semnarea documentului.
Primul, însă, care a vorbist despre această trivalență a școlii a fost primarul Ioan Popa, în cadrul unei întrevederi cu o delegație venită din Tunisia tocmai pentru a vedea pe viu cum funcționează școala duală reșițeană: ”Exemplul din Reșița va fundamenta o recomandare de politici care spune că învățământul dual trebuie de fapt să fie trail, că doar așa funcționează. Nu este suficient să avem o legătură între școală și companii. În această colaborare trebuie să intre și autoritățile locale” spunea primarul Ioan Popa.
Iar Ildiko Pataki, liderul CNDIPT, dezvăluia încă de pe atunci acest eveniment: ”o să fiu extrem de bucuroasă să prezint luna viitoare, împreună cu Inspectoratul Școlar Caraș și Primăria Reșița această recomandare de politici în România. Reșița este un exemplu care poate fi urmat!”.