Reșița.ro, cea mai plagiată publicație din Caraș-Severin! Fabrica de furt ‘telectual practicat la modul idiot duce la vârful AJF!

În peisajul jurnalistic din Caraș-Severin și-a făcut apariția o nouă formă de gazetărie. Gen publicistic: plagiatul ordinar. Autori: niște idioți sadea!

Plagiatul în presă nu este o noutate. Am cunoscut cazuri de ziariști care apelau la acest „gen jurnalistic” încă înaintea apariției internetului. Dar atunci sursele de „inspirație” pentru articole copiate erau mult mai greu de găsit, iar plagiatorul, la fel de dificil de dat în vileag.

Pe când lucram la ziarul Timpul din Reșița, în redacție ateriza când și când câte un ziar local de te miri unde. Așa s-a nimerit să găsim într-un cotidian din Iași sau Bacău un articol, unul din pamfletele lui Mircea Cavadia, apărut sub semnătura unui ziarist local. Am contactat atunci o publicație concurentă celei care plagiase, am povestit ce găsisem, iar bulgărele s-a rostogolit rapid. Ne-au fost trimise pe fax articolele semnate în ultima lună de acel individ, și-așa aveam să constatăm că, la fiecare trei „creații”, una era furată din Timpul. Descoperirea noastră a ajuns subiect de presă pentru toate ziarele din acel județ, mai puțin, evident, pentru cel care fusese prins ca porcu-n cucuruz.

De când cu presa online, acest gen de furt este mult mai ușor de practicat, dar și de deconspirat. Cazul pe care îl vom prezenta în continuare arată până unde poate merge tupeul unor așa-ziși jurnaliști sau oameni de presă. În realitate, niște idioți. Pentru că trebuie să ai mari probleme la mansardă ca să crezi că poți fura în halul ăsta fără să fii prins.

Cuibul ziaricilor din AJF Caraș-Severin

Deunăzi am văzut distribuit pe Facebook un articol care avea un titlu ce-mi părea cunoscut. Dau să-l citesc și… surpriză! Realizez că textul seamănă cu al unui articol publicat de resita.ro. Caut originalul, îl confrunt cu „noua apariție” prezentată ca fiind un text „exclusiv”!, și constat că cele două articole sunt identice, la virgulă! Singurele deosebiri: în resita.ro apăruse cu o zi mai devreme, iar cel din gazetadecarasseverin.ro avea inserate două poze în plus:

Un articol apărut la noi în prima zi de Crăciun este, deci, preluat fără citarea sursei, în gazetadecarasseverin.ro, în a doua zi de Crăciun și prezentat ca o „exclusivitate” editorială! Câtă minte poți avea ca să furi în halul ăsta?

Plagiatul fiind evident, nu m-am oprit aici, am continuat „să sap”. Deschid articol cu articol din site-ul în cauză și se întâmplă exact ce bănuiam: recunosc și alte texte apărute în resita.ro. Unul, două…, șapte…, nouă! Și tot așa! La 11 mă opresc din căutat. Verificasem parte din articolele apărute de la mijlocul lunii decembrie, de-a lungul a 12 zile, și găsisem 11 texte copiate din resita.ro! Dar și câteva, trei sau patru, luate din alte ziare: unul din reper, altul din caon, un altul de pe radioresita etc. În toate cazurile se operase la fel. Articole copiate integral, fără a se preciza vreo sursă. La „gazeta” aia, așadar, plagiatul este chiar un mod de lucru.

Dar cine să fie plagiatorii? Pe site-ul „gazetei” și pe pagina de Facebook a acesteia este dat la contacte un număr de telefon. Facem o căutare pe google și ce găsim? Că același număr de telefon apare la contacte pe pagina web a Asociației Județene de Fotbal Caraș-Severin! Președintele acesteia fiind Viorel Lolea, un prim impuls a fost să luăm legătura cu el. Dar ne-am oprit și am ales calea sigură: am sunat la numărul oficial de contact al „gazetei” (cel care apare, așadar, și pe site-ul AJF). Ne-a răspuns exact cine ne așteptam: Florin Știube, secretar și membru în mai multe comisii din cadrul Asociației Județene de Fotbal. Nimeni altul decât unul dintre cei doi semnatari de articole din „gazetă”, alături de o anume Alexandra Pascariu, cea care aparent este autoarea plagiatelor. Din discuția cu Știube a reieșit clar că Pascariu este un pseudonim. Că el, Știube, răspunde de partea editorială a site-ului. Și că textele apărute sub semnătura „Alexandra Pascariu” i-au fost trimise, toate, de către Viorel Lolea!

Având suficiente probe privind plagiatul și despre cine s-ar afla în spatele acestuia, i-am pus în temă și pe colegii din conducerea resita.ro. Care mi-au spus că nu este prima oară când gazetadecs, de altfel un site care excelează în articole agramate, preia texte curate din resita.ro. Că s-a întâmplat și în trecut să ne fie copiate articole, fără citarea sursei. Că i-au avertizat pe Știube și Lolea, cu luni în urmă, să termine cu astfel de măgării. Se dovedește însă că, iată, hoția merge mână-n mână nu doar cu domnia, vorba zicalei, ci și cu prostia. Cu prostia crasă. Să fii prins la furat dintr-un loc și să revii apoi, în mod repetat, să furi tot de acolo… asta înseamnă să fii dus cu sorcova.

N.A. În timp ce scriam acest articol am fost contactat de Viorel Lolea. Ce spune acesta și cum se bat cap în cap explicațiile lui cu cele ale lui Florin Știube – într-un articol viitor. Evident, în resita.ro. În exclusivitate, așa cum e și textul de față, care cu siguranță nu va fi preluat de gazeta specializată în plagiate.

 

Explicație foto: Președintele FRF Răzvan Burleanu alături de Viorel Lolea, președintele AJF-ului afiliat la FRF. Sursă: gazetadecarasseverin.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite