Reșița va avea iluminat public ecologic şi economic. Consumul de energie electrică va scădea cu 61% și se vor reduce emisiile de CO2

 

Corpurile de iluminat vechi și neperformante care alcătuiesc în prezent rețeaua de iluminat public a municipiului Reșița vor fi înlocuite cu unele construite în baza noilor tehnologii, mai eficiente, mai economice și mai puțin poluante. Valoarea investiției este de peste 5.000.000 de lei, finanțarea fiind asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu.

 

Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință ordinară, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru „Modernizarea iluminatului public în municipiul Reșița – etapa 2021”, în vederea accesării fondurilor din Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, ce are drept scop îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED, care să determine o eficienţă energetică ridicată și poluare luminoasă minimă.

 

Proiectul de modernizare a iluminatului public în Reșița presupune achiziţionarea şi instalarea unui număr de 1.515 aparate de iluminat LED cu eficienţă energetică ridicată, în locul celor existente, care au un consum mare de energie, precum și implementarea unui sistem de telegestiune care permite reglarea, monitorizarea și controlul fluxului luminos. „Deoarece în Reșița majoritatea aparatelor de iluminat public, peste 95%, sunt cu descărcări în vapori metalici care conțin toate o mică cantitate de mercur – toxic dacă ajunge în aer prin spargerea lămpii – este necesară înlocuirea acestora cu aparate de iluminat public echipate cu module LED – diode electroluminiscente de putere – care prezintă o eficiență energetică, respectiv luminoasă superioare celor cu descărcări în vapori metalici, fiind totodată netoxice și prietenoase cu mediul înconjurător”, se precizează în referatul de aprobare pentru DALI „Modernizarea iluminatului public în municipiul Reșița – etapa 2021”.

 

Potrivit estimărilor, consumul anual de energie la nivelul rețelei de iluminat public pe raza municipiului Reșița va scădea cu 61,18%, de la 481.561 kWh, cât este în prezent, la 186.964 kWh.

 

Valoarea investiției este de 5.253.255 lei, cu o contribuție de la bugetul local al municipiului Reșița de 440.129 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile plus 7,43% din valoarea totală eligibilă.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite