Reșițenii sunt invitați, mâine, 17 iulie, la o plimbare printr-o galerie vie de case şi obiective de patrimoniu, de ieri și de azi: Strada Furnalelor și zona limitrofă. Vor fi expuse fotografii inedite din Reșița Montană, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială, unele dintre ele dispărute.
Asociația Euroland Banat marchează aniversarea Reșiței industriale printr-o expoziție altfel, găzduită pe una dintre cele mai vechi străzi ale orașului, Strada Furnalelor. Aceasta va fi transformată într-o „galerie vie”, în ferestrele imobilelor vor fi expuse fotografii cu Reșița de altădată, iar vizitatorii vor putea afla poveștile locului.
Primul tur al galeriei de pe Strada Furnalelor se va desfășura mâine, 17 iulie, cu începere de la ora 10.00. Punctul de plecare va fi imobilul cu numărul 13 – Şcoala Pittner/Pittner Schule, clădire ce va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner Reșița”, derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn Rösk din Islanda. Proiectul are un buget de peste 1.800.000 de euro și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
„Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte un omagiu adus celor două secole şi jumătate de industrie reşiţeană şi o readucere în actualitate a Şcolii Pittner, a iluştrilor dascăli din familia Pittner şi, nu în ultimul rând, a Reşiţei de odinioară cu clădirile simbol şi amintirile romantice, cu străzile pavate cu piatră cubică şi micile magazine, cu siturile industriale de o valoare inestimabilă pe care le-am primit moştenire de la părinţii şi bunicii noştri şi pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generaţii”, a declarat președintele Euroland Banat, Andrei Szabo.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Muzeului Cineastului Amator și al lui Jancsi Mato, fiul fotografului Ioan Mato, și, spun organizatorii, reprezintă un omagiu adus tuturor celor care au imortalizat şi imortalizează pe peliculă Reșița și Banatul, printre care se numără Ioan și Jancsi Mato, Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea sau Puiu Voina. „Aceasta galerie vie este, în același timp, și mulţumirea pe care o aducem celor care pun la dispoziția publicului larg arhivele personale, celor care le transpun în format digital și a tuturor celor care sprijină aceste acțiuni. Echipa Euroland Banat mulțumește și locuitorilor zonei pentru deschidere și pentru disponibilitatea de a găzdui această expoziție vie”, a adăugat Andrei Szabo.
Sursă foto principal: Muzeul Cineastului Amator Reșița (colecția Ioan Romulus)