Noul sezon al emisiunii „Chefi la cuțite” de la Antena 1, care are în premieră printre jurați un chef cu stea Michelin, a adus în prim-plan o reșițeancă.
Georgiana Lăcrămioara Pintilie, 35 de ani, este primul concurent care a obținut din partea juriului cuțitul de aur la ediția a 13-a a show-ului culinar „Chefi la cuțite”. Și l-a primit de la cel mai titrat bucătar român: Chef Richard Abou Zaki, tânărul care la vârsta de 27 de ani deține patru restaurante în Italia, unul având o stea Michelin! Mult-râvnita stea obținând-o la doar opt luni după ce românul își deschidea primul său restaurant, Retroscena!
Noul sezon „Chefi la cuțite” a debutat săptămâna aceasta cu o mulțime de schimbări și surprize. Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu au fost înlocuiți, după 12 ediții, cu alți bucătari cu experiență vastă în domeniul gastronomiei – chefii Orlando Zaharia, Alexandru Sautner, Ștefan Popescu și Richard Abou Zaki. Primul cuțit de aur a fost acordat ieri Lăcrămioarei Pintilie, o reșițeancă ce s-a prezentat la emisiunea-concurs din postura de cofetar, după ce lucrase 15 ani ca bucătar și chef bucătar la un hotel de patru stele din Dolomiții italieni.
Odată ce a depășit faza preselecțiilor, înainte de a ajunge în fața celor patru chefi, reșițeanca spunea că, indiferent ce se va întâmpla mai departe, „oricum visul meu s-a împlinit, să fiu în postura asta. Așa că voi încerca să am încredere în mine, că pot mai mult”. Iar ce a urmat i-a demonstrat că, într-adevăr, poate mult mai mult decât credea. A venit în fața chefilor cu un preparat – ruladă de iepure în bacon, cu piure de morcovi, andive și ciuperci – pentru care a primit toate cele patru cuțite. Plus cuțitul de aur de la Chef Richard, juratul preferat al reșițencei.
Întrebată ce ar face dacă va câștiga premiul cel mare, de 30.000 de euro, Lăcrămioara Pintilie nu a avut răspunsul în meniu: „Dacă aș câștiga premiul cel mare? Încă nu m-am gândit, nu am visat atât de departe, deși trebuie să ai vise ca să se îndeplinească”.
După ani și ani de „bucătărit” în Italia, reșițeanca a luat decizia să se întoarcă acasă, în orașul ei natal, și să-și deschidă aici o cofetărie. „Am fost bucătar 15 sau 16 ani în Italia. Am făcut paste, supe și deserturi. Am lucrat aproape doi ani cu un chef care a plecat, iar patronii mi-au propus să preiau eu bucătăria. Le-am spus că nu mă simt în stare și am refuzat. Așadar, a venit un alt bucătar timp de doi ani, iar apoi am decis că a venit momentul să iau bucătăria în propriile mâini. Am condus bucătăria patru ani. Anul trecut am hotărât să mă întorc acasă și aici am făcut o schimbare. Sunt cofetar acum, fac prăjituri, imediat o să deschid un laborator”, povestea Lăcrămioara Pintilie în timpul filmărilor pentru „Chefi la cuțite”.
A așteptat să înceapă difuzarea emisiunii, iar în data de 16 martie și-a deschis laboratorul visat. Se numește Atelier de Dulce și se află în cartierul Lunca Pomostului din Reșița. „Am început de jos, dar tot timpul am visat să ajung cât mai sus… Am reușit să îmi îndeplinesc cel mai frumos vis, am pus toată pasiunea și toate cunoștințele pe care le-am adunat de-a lungul anilor despre cofetărie”, spune Lăcrămioara Pintilie, „cuțitul de aur” reșițean al singurului român care deține o stea Michelin.
Sursă foto: captură video a1.ro
N.R. Precizare: primul român care a obținut o stea Michelin este Chef Bogdan Dănilă, în 2017, pe când lucra pentru un restaurant din New York. Chef Richard Abou Zaki este singurul român care a primit o stea Michelin pentru propriul restaurant. S-a întâmplat în 2020, iar de atunci restaurantul său de lângă Ancona a intrat an de an în Ghidul Michelin.