Reșițenii au decis! Amfiteatru în aer liber, incursiune în transportul în comun și promenadă până la Poarta Diesel

 

Trei proiecte au fost declarate câștigătoare în cadrul ediției-pilot a programului de bugetare participativă derulat de Primăria Reșița. Realizarea acestora va fi finanțată din bani de la bugetul local.

 

Câștigătorii programului de bugetare participativă, prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local al municipiului Reșița, au fost anunțați vineri, 16 februarie, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Cinematograful Dacia. Proiectele câștigătoare au fost desemnate în baza voturilor exprimate de aproximativ 4.000 de reșițeni pe platforma dedicată bugetării participative. Aceștia au avut de ales dintre nouă proiecte declarate eligibile – cinci proiecte la categoria Amenajarea spațiului public: Amenajare curtea școlii – Colegiul Economic al Banatului Montan; Amfiteatru în aer liber, Colegiul Național „Mircea Eliade”; Botanica. Grădină de plante perene pe verticală, Liceului Teoretic „Traian Vuia”; Loc de joacă în Dealu Crucii; Parcul Colegiului Tehnic Reșița, respectiv patru proiecte la categoria Mobilitate: Incursiune în transportul în comun la Reșița; Limitarea traficului pe o perioadă scurtă pentru pietoni; Prelungire promenadă și iluminat zona centrală către poarta Diesel UCMR; Respect pentru semeni – redarea independenței de deplasare a persoanelor cu deficiențe de vedere.

 

Cu 1.478 de voturi, la categoria Amenajarea spațiului public a fost desemnat câștigător proiectul depus de o echipă de la Colegiul Național „Mircea Eliade” – Amfiteatru în aer liber. „Construirea unui amfiteatru în curtea școlii presupune valorificarea spațiului prin înființarea unui centru de spectacole în aer liber printr-o intervenție neinvazivă asupra mediului înconjurător. Spațiul se vrea a avea o capacitate de 700 de locuri. Educația în aer liber este o formă de educație care pregătește pentru viață și datează din cele mai vechi tipuri. Aceasta se bazează pe filozofia, teoria şi practica educaţiei experienţiale a educaţiei ecologice, dezvoltând la elevi înţelegerea şi aprecierea de sine, a celor din jur şi a lumii”, au precizat inițiatorii proiectului.

 

La cea de-a doua categorie, au fost desemnate câștigătoare două proiecte. Este vorba despre proiectul inițiat de Mircea Paul Crețan – Incursiune în transportul în comun la Reșița – , care a obținut 208 voturi, și proiectul Asociației Culturale Reșița Română – Prelungire promenadă și iluminat zona centrala către poarta Diesel UCMR – 119 voturi.

 

Proiectul Incursiune în transportul în comun la Reșița are, potrivit inițiatorului, două obiective: „realizarea unei platforme online pentru descoperirea, din tramvai, a istoriei și obiectivelor de pe traseul tramvaiului și pentru a afla ce evenimente vor avea loc în oraș. Al doilea este aducerea unui tramvai Timiș 2, care să fie reabilitat și transformat într-un spațiu expozițional”. În ceea ce privește proiectul Prelungire promenadă și iluminat zona centrală către Poarta Diesel UCMR, acesta prevede reamenajarea promenadei pe lângă Palatul Cultural, Podul de la Vamă, către intrarea UCMR de pe strada Golului. Inițiatorii doresc montarea unor stâlpi de iluminat asemeni celor de pe promenada de pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, precum și recondiționarea zidului lateral de lângă râul Barzava, din proximitatea Palatului Cultural.

 

Proiectele câștigătoare vor fi implementate începând din luna august.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite