Primăria Reșița a extins la întreg teritoriul administrativ al municipiului aria de aplicare a prevederilor din Hotărârea Consiliului Local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2021, adoptată la sfârșitului anului trecut, referitoare la scutirea de la plata impozitului pe clădiri acordată proprietarilor care își reabilitează imobilele.
În încercarea de a-i încuraja pe reșițeni să contribuie la înfrumusețarea imaginii orașului, prin reabilitarea imobilelor pe care le dețin, municipalitatea reșițeană a adoptat, în decembrie 2020, o hotărâre prin care contribuabilii persoane fizice beneficiază de scutire de la plata impozitului pe imobile dacă realizează, în condiții legale, următoarele lucrări: înlocuire acoperișuri tip terasă cu acoperișuri tip șarpantă sau refacerea acoperișurilor vechi tip șarpantă; izolații termice și hidro la fațadele și terasele imobilelor; refacerea fațadelor imobilelor – îndepărtarea placajelor care se desprind de pe fațade și înlocuirea cu alte placaje noi; îndepărtarea completă a placajelor și astuparea rosturilor cu spumă, retencuire, zugrăvire, alte soluții tehnice; refacerea fațadelor unde există tencuială și ornamente. Scutirea de la plata impozitului se face pe o perioadă de cinci ani, începând cu 2021.
Conform prevederilor inițiale, această scutire era valabilă doar pentru imobilele aflate în anumite zone – Centrul Civic, bulevardul Revoluția din Decembrie, strada I. L. Caragiale, bulevardul A. I. Cuza, zona cuprinsă între bulevardele Revoluția din Decembrie și A. I. Cuza, microraioanele I-IV, strada Timișoarei, străzile Petru Maior, Sportului, Libertății, Piața Republicii, străzile Castanilor, Zimbrilor, Văliugului și Minda – însă, în ședința de ieri, consilierii locali au aprobat, la propunerea primarului Ioan Popa, extinderea la întreg teritoriul municipiului. „Având în vedere faptul că Reșița este într-un amplu proces de modernizare atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al aspectului vizual al clădirilor deținute de către persoanele fizice, iar municipalitatea se implică activ în stimularea cetățenilor pentru reabilitarea termică și vizuală a clădirilor pe care le dețin, am propus ca aria teritorială determinată în anexa Hotărârii Consiliului Local din decembrie 2020 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021 să fie extinsă la întreg teritoriul administrativ al municipiului Reșița”, a explicat edilul Ioan Popa.
Scutirea se aplică în baza documentelor justificative – copii de pe facturi fiscale și chitanțe; extras de carte funciară; copii după actele de identitate ale proprietarilor; procesul verbal de recepție a lucrărilor; copie după autorizația de construire; fotografii înainte și după execuția lucrărilor – care trebuie depuse la Direcția Urbanism din cadrul municipalității. Termenul până la care pot fi depuse documentele a fost prelungit, tot în cadrul ședinței de ieri, până la 30 noiembrie.