Revoluție în „cartierul chiaburilor comuniști”. Fantomele trecutului și-au găsit nașul: primarul Ioan Popa!

Pentru a demonta niște opinii aberante vehiculate în ultimele zile, primarul Reșiței, Ioan Popa, a explicat într-o conferință de presă susținută chiar la fața locului de ce a fost necesară tăierea mai multor arbori de pe strada Nicolae Titulescu din Lunca Pomostului, arteră aflată într-un amplu proces de reabilitare și modernizare.

Modernizarea străzii Nicolae Titulescu, una din cele șase artere din Lunca Pomostului cuprinse în proiectul de regenerare urbană derulat de Primăria Reșița din fonduri europene, presupune, pe lângă reabilitarea carosabilului și a trotuarelor, o reconfigurare a zonei în care s-au aflat piața agroalimentară și mai multe magazine. Aceste construcții au fost demolate și în locul lor va fi amenajată o piațetă, însă lucrările executate aici au atras și critici și chiar reclamații către mai multe instituții, printre care Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții și chiar către Comisia Europeană. Sesizările vizează faptul că ar fi fost tăiați mai mulți arbori cu o vechime considerabilă, nelegal și neconform cu proiectul autorizat.

Edilul Ioan Popa a dorit să explice, la fața locului, de ce a fost necesară, din punct de vedere tehnic, tăierea unor arbori: „Copacii care erau  plantați pe strada aceasta și pe care i-am tăiat erau crescuți pe canalul termic. Sub ei era gol. Este și cazul bradului din fața casei faimosului reșițean Hegedus (Marius Hegedus, cel care a făcut sesizările către autoritățile statului, n.r.). Omul ăsta vine și face circ și ne spune că tăiem copacii. Da, am tăiat cinci copaci și am plantat până acum 28. În total vom planta 63 de copaci pe această stradă, iar acest om pune cinci, șase, șapte instituții pe drum, îi pune pe oamenii noștri într-o postură destul de proastă pentru că așa i s-a năzărit lui, că i-am tăiat un brad de pe un canal termic”.

Primarul a explicat și cum a fost posibil ca arborii respectivi să fie plantați, în urmă cu zeci de ani, tocmai deasupra canalului: „În anii ’50, când s-a născut acest cartier pe care unii îl numesc al chiaburilor comunişti, nu s-a gândit în perspectivă peisagistică. Atunci fiecare om s-a dus în grădină, în pădure, a luat un brăduţ şi l-a pus undeva, fără să ştie că sub el e un canal termic. Ăsta-i bradul pus acum 70 de ani acolo, care a crescut, săracul, s-a făcut de 70 de ani. Neavând rădăcini la vale, el s-a dus în lateral. Şi ăsta, de exemplu, poate cădea oricând pe un om, pentru că n-are nimic sub el, totul a plecat în plan orizontal, că n-are unde să se ducă”.

În sprijinul afirmațiilor sale, edilul a prezentat un set de fotografii realizate înainte de tăierea arborilor. „Dacă n-am fi avut inspiraţia să facem aceste poze astăzi putea cineva să spună că am tăiat copaci şi suntem nişte măcelari“, a punctat Ioan Popa. Cele spuse de edil sunt confirmate și de reprezentanții instituțiilor de protecție a mediului care s-au deplasat pe strada Nicolae Titulescu pentru a verifica cele sesizate. „Lumea trebuie să știe că arborii se pot tăia în anumite condiții: când pun în pericol siguranța cetățeanului, când pun în pericol rețelele edilitare, cum sunt aici”, a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Remus Blujdea (foto jos). La rândul său, directorul Agenției Pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Albert Sereș, a precizat că „proiectul are autorizație de mediu, iar tăierea acestor arbori a apărut ca o problemă neprevăzută. Nimeni nu a anticipat faptul că, de exemplu, aceste canale trec chiar pe sub rădăcinile copacilor. Constructorul și-a dat seama în momentul în care a excavat. Astăzi am făcut evaluarea acestui tei (copac care, de asemenea, este pe canal și trebuie tăiat, n.r.) și care, după părerea noastră, nu are nicio șansă de supraviețuire cu rădăcinile tăiate și cu canalul de scurgere sub el. Am fost de acord cu tăierea lui în ideea că pe acest aliniament se vor planta în jur de 60 de copaci noi. Cred că facem un lucru bun pentru Reșița”.

De asemenea, primarul Ioan Popa a anunțat public că îl va da în judecată pe autorul reclamațiilor: „De patru ani și jumătate lucrăm la schimbarea acestui oraș. Am tăiat sălcii de pe malul Bârzavei și am fost apostrofat. Am lucrat la fântâna cinetică și am schimbat toate măruntaiele ei, țevile ruginite, pompa veche, am pus țevi de inox, pompe noi cu comandă electrică și am primit scrisoare deschisă de la oamenii de cultură din oraș cum îmi permit eu să intervin în fântâna maestrului Lucaci.

În momentul în care eu am venit la primărie, Reșița era un oraș depresiv, cu oameni care nu mai aveau încredere în ei, nu mai aveau încredere că se mai poate face nimic. O comunitate depresivă este o comunitate în care dacă îi spui omului «dom’le, hai să facem!», îți spune că nu are rost, nu avem nicio șansă! Dar uite că au făcut ăia…, da, dar la noi nu se poate! Asta este o comunitate depresivă. În 27 septembrie, s-a dovedit că o foarte mare pondere din populație nu mai este depresivă și crede că putem face lucruri importante. Pe cei care încă sunt depresivi și nu își iau pastilele îi anunț că îi voi da în judecată pentru că atunci când vorbesc despre Primăria Reșița vorbesc despre colegii mei, și munca lor nu poate fi aruncată în van! Vorbesc despre diriginții de șantier, vorbesc despre constructori, despre arhitecți, despre firme de proiectare, și eu acest lucru nu-l mai admit! Pe Marius Hegedus îl anunț, acum, public că îl voi da în judecată luni și toți banii pe care o să-i iau acestui flăcău îi voi depune în contul Fundației Comunitare Banatul Montan. O să încărcăm conturile acestor asociații cu bani de la acești oameni care nu-și iau pastilele la timp!”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available