Romeo Dunca anunță o nouă premieră în Caraș-Severin: 3 milioane de euro recuperați de AquaCaraș! De la o firmă spaniolă care nu și-a respectat obligațiile contractuale!

 

Căpușată în trecut cu girul fostelor administrații județene, societatea AquaCaraș și-a asumat, odată ce Romeo Dunca a preluat conducerea Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, și rolul de recuperator al milioanelor de euro virate în conturile unor firme care nu au respectat clauzele contractelor încheiate cu compania județeană de apă și canalizare.

 

De-a lungul timpului, după cum a constatat și Romeo Dunca, AquaCaraș devenise „o vacă bună de muls pentru antreprenorii care au contractat lucrări în diverse perioade. Cetățenii județului au fost cei care au avut de suferit, din cauza lucrărilor neconforme, a întârzierilor în executarea acestora și, în principal, prin disconfortul major creat de nerespectarea obligațiilor de a readuce la starea inițială zonele unde s-au derulat lucrări”.

 

În consecință, după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, Romeo Dunca a stabilit împreună cu directorul general al AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, ce trebuie făcut pentru ca societatea comercială să revină pe linia de plutire. Astăzi, arată Dunca, AquaCaraș nu mai este o societate căpușată, rezultatele economice se văd cu ochiul liber, iar contribuția acesteia la binele locuitorilor județului începe să se simtă. De la modul în care gestionează contractele în derulare, la modul în care s-a achitat de deszăpezirile din zonele în care a fost contractată să intervină, rezultând și o economie substanțială la bugetul județului, precum și o îmbunătățire a serviciilor prestate.

 

„O altă direcție importantă, pe care am discutat-o cu Hadrian Popescu, noul președinte al Consiliului de Administrație, a fost recuperarea prejudiciilor create de-a lungul timpului, acolo unde se mai poate. A fost nevoie de o activitate susținută în acest sens și colaborarea cu avocați de calibru pentru a reuși o premieră pentru Caraș-Severin.”, anunță Romeo Dunca. Astfel, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a României, prin sentința nr. 84 din 30.09.2021, AquaCaraș a reușit să obțină o decizie favorabilă pentru recuperarea sumei de 14.792.273,30 lei de la o firmă cu acționariat spaniol care nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

 

Dar obținerea unei sentințe favorabile nu însemna, implicit, și recuperarea efectivă a sumei de circa 3 milioane de euro. „Pentru a recupera acest prejudiciu, spune președintele CJ, a fost contractat un executor din Spania, în vederea demarării procedurii de executare silită, moment în care reprezentanții societății respective au dorit o negociere a modului în care se va achita suma datorată. Pentru că exista riscul ca firma să își ceară insolvența, iar datoria să nu mai poată fi recuperată, în luna aprilie 2022, după mai multe runde de negocieri, s-a încheiat un contract de tranzacție, autentificat de către un notar public din Spania, prin care s-a eșalonat plata datoriei. Rezultatul: săptămâna trecută în conturile AquaCaraș a intrat suma de 840.430,16 euro (4.131.724,97 lei), urmând ca restul sumei datorate să fie achitată în tranșe egale.”

 

În acest moment, conducerea AquaCaraș derulează și alte acțiuni similare, toate sumele recuperate urmând a fi folosite de societate, subliniază Romeo Dunca, „pentru a se dota cu utilaje, pentru a continua activitatea de deszăpezire pe întreg arealul județului, dar și pentru a executa lucrări curățare a drumurilor județene pe timpul verii. Noi, Consiliul Județean, vom folosi sumele economisite pentru lucrări de reparații și asfaltări”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available