Romeo Dunca despre reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Reșița: „Nu mă îndatorez până peste cap ca să tunez un Trabant!”

 

La aproximativ 7.000.000 de euro se ridică suma pe care Consiliul Județean Caraș-Severin ar trebui să o aloce pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, în cadrul proiectelor de eficientizare energetică a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița.

 

Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin a organizat, astăzi, o dezbatere referitoare la intenția de încetare, prin acordul părților, a contractelor de finanțare pentru reabilitarea celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență Reșița. La întâlnire au participat președintele CJ, Romeo Dunca, reprezentantul firmei care a elaborat proiectele tehnice, arhitectul Florin Trofin, funcționari din Consiliul Județean implicați în derularea celor trei proiecte și consilierii județeni Ioan Crina (PSD) și Caius Diaconescu (Pro România), acesta din urmă, fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Reșița.

 

„Ar fi benefic pentru județ dacă am putea face cele trei proiecte pentru că infrastructura de sănătate din județ este jalnică. Nu luăm în calcul să nu facem niciun fel de reparații la cele trei staționare. Am avut noroc cu societatea civilă care a pus mână de la mână și a reabilitat, a cârpit puțin Staționarul 3. Am văzut cu această ocazie că putem și fără el, nu ar fi o așa mare tragedie dacă celelalte două ar arăta mai bine. Dar acum este vorba de a lua o decizie radicală, fie facem, fie nu facem. (…) Eu nu contest nevoia acestor clădiri de a fi reabilitate. Este o decizie grea, nepopulară, dar noi ne punem întrebarea dacă putem face acest lucru. Condițiile, evident că s-ar îmbunătăți, problema e că nu putem”, a declarat, în debutul întâlnirii, președintele Consiliului Județean, căruia îi aparține propunerea de a renunța la cele trei proiecte, în contextul în care cheltuielile neeligibile, care trebuie asigurate de Consiliul Județean, sunt la fel de mari cu cele eligibile, finanțate din fonduri europene.

 

În opinia arhitectului Florin Trofin, s-a ajuns în această situație, de dublare a costurilor – de la 15.000.000 de lei costuri neeligibile în prima fază, la 34.000.000 de lei după elaborarea proiectelor tehnice – din cauza unui lanț de greșeli. Acestea încep cu ghidul de finanțare și se termină cu documentațiile care au stat la baza întocmirii proiectelor tehnice – studii de fezabilitate (SF) şi documentaţii de autorizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) – pe care Trofin le-a catalogat „lucrări de toată jena”. „Noi ne-am băgat în treaba asta știind că avem niște studii de fezabilitate prost întocmite doar pentru faptul că trăim, locuim aici și, când avem nevoie, la spitalul acesta ne ducem. Studiul de fezabilitate a fost atât de prost întocmit încât expertizele tehnice pe clădirile Staționar 2 și 3 a trebuit să le refac. Auditurile energetice, toate studiile prealabile au fost făcute de o fușăreală sinistră, pe care s-a întocmit o documentație care a ieșit așa cum a ieșit. La Staționarul 2, am avut surpriza să constatăm că în DALI avem aria desfășurată mai mare cu 1.000 de metri decât este ea în realitate”, a explicat Florin Trofin.

 

După mai bine de o oră de discuții în contradictoriu, în cadrul cărora consilierul județean Ioan Crina a pledat pentru continuarea celor trei proiecte, considerând că CJ poate lua un credit pentru asigurarea finanțării, concluzia a fost una singură: Consiliul Județean Caraș-Severin nu poate susține financiar implementarea acestora. „Voi propune consilierilor județeni în ședința următoare să renunțăm la aceste trei proiecte urmând ca noi să găsim o soluție alternativă, o sumă de bani mult mai mică, prin care să realizăm niște lucrări obligatorii în așa fel încât confortul minim să fie asigurat și să mergem mai departe pe singura variantă fezabilă: un spital județean nou. Eu nu mă îndatorez până peste cap ca să tunez un Trabant. Iau bani, poate că mă îndatorez pe 50 de ani, dar pentru un lucru bun, un lucru trainic care într-adevăr va aduce o schimbare radicală. Să mă îndatorez ca să nu rezolv mai nimic, asta eu nu voi face. Sper să înțeleagă colegii mei, consilierii PNL, că, odată cu renunțarea la aceste reabilitări, totuși, vom găsi soluții să facem reparațiile strict necesare, să facem legătura între noua Unitate de Primiri Urgențe și Staționarul 1 și să putem accesa 10.000.000 de lei, cu o contribuție de 2% din partea noastră, pentru schimbarea instalației electrice și de gaze tehnice”, a declarat Romeo Dunca.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available