Romeo Dunca îl (ne)liniștește pe Hurduzeu: „Aducem înapoi la buget și implicit în lucrări parte din banii furați”

 

Liberalul aflat la conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin nu a vrut să-i rămână dator pesedistului Silviu Hurduzeu, după ce fostul președinte CJ a înfierat într-o recentă conferință de presă guvernarea Câțu și administrația Dunca, pe tema fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

Recunoscând că, „din păcate, bani, momentan, nu mai sunt”, dar precizând că este „o chestiune de timp până când se vor realoca fonduri pentru finalizarea lucrărilor începute pe PNDL”, Romeo Dunca arată că adevărata problemă în Caraș-Severin este modul cum a fost cheltuit banul public pentru lucrări edilitare de multe din autoritățile locale, cu complicitatea celor care au condus Consiliul Județean până la alegerile locale din septembrie 2020.

 

„În majoritatea cazurilor lucrările au fost întârziate nefiresc de mult tocmai de practicile penale pe care firmele de casă le-au folosit și care s-au aflat sub comanda nesimțiților care astăzi vorbesc în calitate de foști conducători de județ. Ei și-au ales constructorii câștigători de licitații prin practici nelegale folosind șefii puși tot de ei și care mai apoi au amânat în mod repetat ordinele de începere a lucrărilor. În așa fel încât să apară momentul potrivit pentru a putea fura în grup materiale, și prin asta bani fără număr…”, scrie Romeo Dunca pe pagina sa de Facebook, ca reacție la declarațiile făcute într-o conferință de presă de către deputatul Silviu Hurduzeu, președintele PSD Caraș-Severin.

 

Fostul președinte al Consiliului Județean afirmase că premierul Florin Câțu „a tăiat fondurile destinate PNDL, un program de care beneficia Consiliul Județean Caraș-Severin, cât și multe dintre primăriile județului nostru”. Realitatea este că fondurile nu au fost tăiate. Într-o înștiințare transmisă primarilor luna trecută de către ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, edilii erau anunțați că „Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (…) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”. Ministrul a explicat ulterior, vezi digi24.ro, că înștiințarea este „o procedură legală obligatorie, nu se întâmplă pentru prima oară. Facturile depuse până în 15-17 iunie, care îndeplinesc condițiile, vor putea fi plătite. Plăți vom efectua până la 20 iulie. Va exista deci maximum o lună de zile în care ministerul nu va face plăți. Dar la rectificarea din august vor fi alocate surse importante pentru PNDL. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară. Se pot continua lucrările și din august se reia plata facturilor”. Cseke Attila a mai precizat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut, dintr-un buget total de aproximativ 4 miliarde de lei.

 

Pseudo-apelul făcut de Silviu Hurduzeu în conferința de presă, Solicit actualului guvern să reia cât mai repede plățile pe PNDL 2”, nu este decât încă o mostră de politicianism de doi bani, marca PSD, în condițiile în care însuși premierul Florin Câțu anunțase, printr-o postare pe Facebook, că „toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii. (…) Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”.

 

Provocat de Hurduzeu, Romeo Dunca îi transmite acestuia că în administrația județeană acum chiar se face treabă, în pofida bombelor cu efect întârziat cu care a fost minat bugetul județului de fosta administrație: „Liniștea aparentă de la biroul meu din județ e dată de atenția sporită pe care o dăm lucrurilor serioase. Niciodată comisiile de achiziții nu au lucrat atât de mult cum lucrează acum, pentru că noi pregătim o avalanșă de proiecte. În același timp, pe această sărăcie bugetară, aducem înapoi la buget și implicit în lucrări parte din banii furați. O dovadă clară că eforturile noastre încep să dea rezultate sunt cele 4 plângeri penale din 9 înaintate până azi la care s-a început urmărirea penală. În una din ele acest cuvântator PSD-ist e piesa principală care a alocat de la buget o sumă ce nu se regăsește în lucrările recepționate. Uitând mai apoi să o ceară înapoi de la guvern, așa cum era firesc, fiind o lucrare pe calamitate. E vorba de drumul spre Lupac. Iar dacă ne uităm la numărul celor implicați, vedem ca sunt 6 dintr-o singură lovitură. Așa că mai tăceți naibii din gură…”!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available