Romeo Dunca: „În 6 decembrie avem o șansă reală să finalizăm revoluția pe care am început-o pe 17 decembrie 1989”

Sistemul de sănătate e bolnav, recunoaște președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. „Ceea ce vedem astăzi în spitale este o moștenire a ultimilor 30 de ani, reprezintă o oglindă a sistemului de sănătate așa cum arată el acum, în primul rând din cauza celor care au deținut de-a lungul timpului puterea legislativă. Vorbim despre urmașii lui Ion Iliescu”, declară cu convingere Romeo Dunca.

Apariția ieri, pe rețelele de socializare și în presă, a unor imagini terifiante din incinta Staționarului 3 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița l-a determinat pe Romeo Dunca să declare că fotografiile „reflectă în parte o realitate existentă atât la Staționarul 3, cât și la alte spitale din România. Se știe că Staționarul 3 a fost desemnat spital COVID. Pacienții fotografiați sunt persoane diagnosticate cu demență. Din cauza faptului că nu pot fi internate în centrele specializate, acestea au fost aduse aici. Așa cum toată lumea știe, este imposibil să te înțelegeți cu persoane care au un astfel de diagnostic. Din păcate, imaginile au fost prezentate acum, înaintea alegerilor din 6 decembrie, cu scop electoral”.

În prezent, există salarii decente în sistemul public de sănătate, este de părere Romeo Dunca, însă (și) pe fondul deficitului de personal din spitale, nu toți medicii înțeleg să-și respecte obligațiile profesionale: „Medici cu vechime, care au salarii decente, își suplimentează veniturile prin activități prestate în cabinetele private, aceasta întâmplându-se în timpul programului de lucru în care ei ar trebui să deservească pacienții internați în spitalul public. Pe de altă parte, în spitalele mari există zeci de medici primari care își declină competențele actului medical atunci când vine vorba de cazuri mai complexe. Astfel că ele sunt pasate către alte spitale, deși medicii respectivi sunt plătiți să rezolve și astfel de situații”.

Romeo Dunca recunoaște că situația de la Spitalul Județean de Urgență Reșița este inadmisibilă și că scuzele nu ajută la nimic. Importante sunt soluțiile.

„Nici nu mai contează a cui e vina. Sistemul medical trebuie reformat profund. Nu îmi închipui cine ar putea să o facă și nici cât de multe putreziciuni ar putea ieși la iveală. Cei care s-au aflat ultimii ani la putere și care au făcut sau menținut legi proaste ar trebui condamnați. Iar cei care vor veni în locul lor, indiferent care vor fi aceia, ar trebui să taie în carne vie. Oprirea furtului prin căpușarea sistemului este obligatorie. Competența și grija față de oameni vor trebui să devină literă de lege.

Soluția eficientă ar fi o schimbare reală a sistemului de sănătate din România. Acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât cei care fac legile – politicieni cu care se luptă în prezent un Guvern ce dispune de pârghii limitate și care este nevoit să aplice legi proaste – nu vor fi dați la o parte. Până când nu vor veni și în forul legislativ forțe politice care pot și care-și doresc să facă o schimbare radicală.

Acum, pe 6 decembrie, tot ei, neocomuniștii, PSD-ul și urmașii săi, își doresc să ajungă din nou în forul legislativ, să controleze majoritatea parlamentară, astfel încât lucrurile să rămână ca și până acum. Dar în 6 decembrie avem o șansă reală să finalizăm revoluția pe care am început-o pe 17 decembrie 1989”, conchide Romeo Dunca, liberalul ales de cărășeni în 27 septembrie 2020 președinte al Consiliului Județean.

UPDATE, ora 11.25

Într-o conferință de presă care se desfășoară la această oră, Romeo Dunca a anunțat iminenta destituire a managerului Alina Stancovici: „Am propus destituirea managerului și am cerut ministrului Sănătății să trimită o comisie de anchetă la SJUR. Acolo trebuie o mână de fier! Am vorbit în această dimineață cu domnul ministru al Sănătății și dânsul a spus că trimite de urgență o echipă. Trebuie să analizăm și să vedem culpa fiecăruia, doamna Stancovici este (la conducerea SJUR, n.r.) de trei luni, poate că are și dânsa justificările ei și de aceea trebuie ca situația să fie analizată de o echipă”.

Continuarea, aici.

 

Explicație foto: Președintele CJ Romeo Dunca, alături de Alina Stancovici – managerul SJUR care și-a exprimat opinia despre situația de la Staționarul 3 în articolul de aseară din resita.ro.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite