Romeo Dunca, un ultim cadou pentru cărășeni? A transportat cu elicopterul, gratuit, 8 tone de materiale pentru primul refugiu din Munții Țarcu [VIDEO]

 

A început amenajarea Refugiului Șcheiu, primului refugiu din Munții Țarcu care, totodată, va servi și ca bază Salvamont. Refugiul va fi amplasat la cota 2.001 m, la intersecția traseelor spre Munții Cernei, Godeanu și Retezat.

 

Drumeții care aleg traseele din Munții Țarcu vor avea, în sfârșit, un refugiu. Serviciul de Voluntariat Montan și Salvamont Caraș-Severin au demarat, încă de anul trecut, proiectul amenajării Refugiului Șcheiu, care va adăposti atât montaniarzi cât și salvamontiști. „Am gândit o construcție clasică care va deservi foarte mulți ani montaniarzii ce îi vor trece pragul. Acest refugiu va caza la nevoie montaniarzi și va fi punctul de permanență al echipei Salvamont Caraș-Severin. Dorim să oferim nu doar pereți simpli spre adăpost, ci și un confort plusat de o vedere panoramică. Partea de refugiu va putea găzdui în jur de 20 de montaniarzi, iar aripa destinată Salvamont Caraș-Severin, patru salvatori”, explică reprezentanții Serviciul de Voluntariat Montan.

 

Componentele clădirii au fost realizate la Arad și, ieri, 15 iunie, primele opt tone de materiale, însemnând structura de rezistență, geamurile, ușile și o parte din învelitori, au fost transportate la cota 2.001, în Șaua Șcheiului, fiind, astfel, deschis oficial șantierul primului refugiu din Munții Țarcu. Transportul pe cale aeriană a fost asigurat, pe propria cheltuială, de către președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, un susținător al acestui proiect încă de la început.

 

„În Munții Țarcu nu existau refugii pentru montaniarzi. Demersul lui Coco Galescu și al Serviciului de Voluntariat Montan a găsit sprijin la Consiliul Județean, atât în ceea ce privește documentațiile, cât și din punct de vedere material. Pierderea alegerilor nu poate fi un obstacol în respectarea unor promisiuni făcute în special celor care ne vizitează munții mergând cu rucsacul în spate. În calitate de președinte al Consiliului Județean e exclus să lucrezi pe bani pentru instituția din subordine. Se putea doar după predarea ștafetei către PSD, dar a aștepta luna noiembrie pentru a o putea face înseamna încă un an pierdut fără refugiu montan. Așadar, cele opt tone de materiale însemnând structura de rezistență au fost duse la locul indicat și lucrul poate începe de mâine. Pentru transportul  pereților și al celorlalte materiale, Serviciul Salvamont are timp să găsească soluții, cu atât mai mult cu cât mai un pic și altora va  trebui să le  pese de soarta județului”, a postat Romeo Dunca pe pagina sa de socializare.

 

„Mulțumim domnului președinte CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, pentru sprijinul acordat, care a zburat aproximativ trei ore gratuit, oferind astfel un ultim cadou județului și turiștilor care vor folosi acest refugiu montan”, au transmis salvatorii montani. Aceștia precizează că demararea lucrărilor a fost posibilă doar cu finanțarea aproape integrală venită din partea magazinului de articole de munte Rock’n Snow și cu susținerea fabricii de țigle metalice Metigla. Mulțumiri a adresat și șeful Salvamont Caraș-Severin, Cornel Galescu, precizând că „amplasarea acestui refugiu în Munții Țarcu este un pas important pentru dezvoltarea turismului montan din Banat. Pentru Salvamont, acest punct de patrulare și prim-ajutor conferă siguranță și control unei arii extinse. Montaniarzii, bicicliștii, alegătorii, practicanții schiului de tură sunt invitați și bine primiți, iar efortul ajungerii la înălțimea de 2.000 m este răsplătit de peisajul admirabil”.

 

– așa va arăta refugiul de la cota 2.001 din Munții Țarcu –

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available