S-a parafat: UCM Reșița, preluată de Hidroelectrica. Contractul-cadru al tranzacției de 68.000.000 de lei a fost semnat astăzi. UPDATE: Ioan Popa: „Calvarul a luat sfârșit!”

 

Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a semnat astăzi contractul-cadru pentru transferul de afacere de la UCM Reșița către compania de stat, anunță reprezentanții Hidroelectrica. Tranzacția prevede și preluarea de către noul proprietar al activelor UCMR a unui număr de „aproximativ 450 de salariaţi”.

 

„Tranzacția vizează securizarea bazei de active a UCMR, unică în Sud-Estul Europei și esențială în eficientizarea activității de mentenanță și retehnologizare a Hidroelectrica. Transferul de Afacere include preluarea platformei de producție industrială ABC, preluarea parțială a platformei de producție Câlnicel, integrarea specialiștilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei și al execuției, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentațiile din arhiva proprie a UCMR, precum și preluarea activelor/dotărilor cu mașini-unelte și utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparațiilor și retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.”, transmite Biroul de presă al Hidroelectrica.

 

La rândul său, și administratorul judiciar al UCMR, Euro Insol (administrator judiciar împreună cu VF Insolvență SPRL), citat de news.ro, anunţă că, „la data de 08.12.2023, s-a semnat Contractul Cadru de Vânzare a afacerii UCM Reşiţa SA către Hidroelectrica SA. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”.

 

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa SA, inclusiv conducerea societăţii de către administratorul judiciar. Acesta menţionează că a reuşit menţinerea societăţii în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.

 

Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, tranzacţia ar urma să se finalizeze prin îndeplinirea unei serii de condiţii suspensive, care includ, printre altele, aprobarea acesteia de către acţionari în cadrul AGA Hidroelectrica. Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67.879.000 lei.

 

„Tranzacţia este una de importanţă istorică pentru că va permite Hidroelectrica să deţină în propriul portofoliu atât echipamentele, cât şi know-how-ul necesare derulării programului de investiţii. Alăturarea capacităţilor de proiectare şi producere a echipamentelor ale UCMR, cu cele de montaj şi mentenanţă deţinute de Hidroserv, va avea un efect pozitiv direct asupra controlului costurilor şi a duratei de execuţie a lucrărilor de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă.”, se mai arată în comunicatul transmis astăzi de compania de stat care este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional.

 

Cu prilejul semnării contractului-cadru de achiziție a UCMR, Karoly Borbely, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, a declarat că „parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unităţi a cărei tradiţie depăşeşte 250 de ani. Knowhow-ul şi experienţa UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a cca. 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunităţi prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăţi cu performanţe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe pieţele de profil naţionale şi internaţionale. Considerăm că există potenţial, credem în creştere sustenabilă şi acţionăm în acest sens ca o echipă”.

 

UPDATE – ora 20.00

Primarul Ioan Popa: Calvarul a luat sfârșit!

 

Edilul municipiului Reșița, cel care a căutat soluții pentru salvarea locurilor de muncă de la UCMR încă din primul său de mandat de primar, amintește că primii pași concreți în acest sens au fost făcuți în timpul guvernării Orban și au continuat în guvernarea Ciucă.

 

„Calvarul prin care a trecut UCMR-ul în ultimii ani a luat sfârșit!
Astăzi, 8 decembrie 2023, Hidroelectrica a semnat preluarea UCMR, integrând astfel uzina reșițeană în cea mai mare companie de profil hidroenergetic din Europa de est.
Activitatea de producție va continua, cu șanse reale de creștere și diversificare.
Operațiunea de transfer a început în toamna anului 2019, cu promisiunea smulsă atunci premierului Ludovic Orban de a porni auditul tehnic și financiar. Lucrurile au continuat cu sprijinul nemijlocit al premierului Nicolae Ionel Ciucă! Mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers și felicit conducerea UCMR din această perioadă complicată, Cosmin Ursoniu și echipa sa. Mă bucur enorm pentru salariații societății și le doresc tuturor mult succes în activitatea viitoare!”, transmite primarul Ioan Popa cu ocazia perfectării tranzacției de către Hidroelectrica.

 

Sursă foto: Daniel Pușcău

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available