Suntem prezenți și pe

Actualitate

S-a reluat circulația pe Bulevardul AI Cuza din Reșița

Publicat cu

pe

Astăzi s-a reluat circulația rutieră pe B-dul A.I. Cuza, pe porțiunea cuprinsă între clădirea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin și Blocul 800.

Toate indicatoarele rutiere temporare, care au fost instalate pe timpul lucrărilor, au fost înlăturate. Deși lucrările urmau să dureze 6 luni, Hidroconstrucția și-a respectat angajamentul față de primarul Ioan Popa și a redeschis circulația după doar două luni, înaintea începerii noului an școlar. Singura zonă în care mai sunt finisaje de făcut fiind trotuarele de pe acest bulevard, dar pentru circulația rutieră nu mai sunt nicun fel de probleme.

Astfel că părinții care vor merge să-și ducă copiii la școală, fie la Colegiul Național ”Traian Lalescu”, fie la Școala Gimnazială ”Mihai Peia”, vor avea acces liber și neîngrădit, ca până acum.

Polițiștii rutieri vă recomandă să respectați indicatoarele rutiere și să circulați cu atenție sporită!
Totodată în zona Moroasa, pe străzile Sportului și Petru Maior, până la Piața Traian Vuia, se circulă pe ambele sensuri (îndeosebi aici Poliția vă roagă să circulați cu mare atenție).

Actualitate

Pedală cu pedală. Sibiul va deveni un oraș prietenos pentru bicicliști, pe bani europeni

Publicat cu

pe

Sibiul a fost primul oraș din România care a început să se apropie de standardele europene de civilizație urbană, încă de acum 12 ani, când a fost prima Capitală Culturală Europeană provenită din fostele țări socialiste. Majoritatea românilor își aduc bine aminte surpriza plăcută din 2007, când descopereau că un oraș din România – sau, cel puțin centrul lui – putea să arate și să aibă „feelingul” celor mai sofisticate localități din vestul continentului. Efortul de modernizare a orașului continuă de atunci încoace, iar aspectul și aerul orașului în timpul recentului summit european au smuls cuvinte de laudă și celor mai taciturni gazetari din corpul de presă aterizat de la Bruxelles.

Mai sunt însă lucruri de făcut și la Sibiu, și nu trebuie să fii un mare specialist în mobilitate urbană ca să vezi că pistele de biciclete sunt aproape absente în oraș, iar unde există, sunt despărțite de carosabil doar de o linie trasată pe asfalt. Din acest punct de vedere, Sibiul a rămas în urma unor orașe ca Timișoara, Cluj-Napoca sau Alba Iulia. Situația urmează să fie rezolvată, însă, în următoarele luni, printr-o serie de proiecte finanțate cu fonduri europene, pe care Primăria Sibiu le-a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Centru și se află în diverse faze de avizare.

Potrivit Primăriei Sibiu, cele mai importante proiecte care vizează transformarea Sibiului într-un oraș prietenos pentru bicicliști sunt legate de crearea unui coridor de deplasare cu bicicleta pentru conectarea cartierului Ștrand cu zona centrală și parcul Sub Arini. „Pistele de biciclete vor fi separate de traficul rutier, pentru asigurarea unor condiții de siguranță sporită pentru deplasările cu bicicleta”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, șef serviciu Comunicare, Relații Externe și Marketing. Valoarea acestui proiect este de 3,91 de milioane de lei. Prin acest proiect vor fi disponibile

Al doilea proiect este mai amplu și presupune crearea unui traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin. Este vorba de extinderea rețelei existente de piste de biciclete de-a lungul râul, pe tronsonul dintre șoseaua Alba Iulia și șoseaua de centură a municipiului. Valoarea proiectului este 56,46 milioane lei.

Alte două inițiative de amenajare a unor piste de biciclete sunt incluse în cadrul unor proiecte mai mari de mobilitate urbană. Este vorba de modernizarea Căii Dumbrăvii, prin crearea unei benzi unice dedicate exclusiv transportului public și amenajarea de piste de biciclete, trotuare si zone verzi pe anumite tronsoane ale străzii Calea Dumbrăvii, și, respectiv, de modernizarea străzii Podului, inclusiv prin crearea de piste de biciclete.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sibiu, la finalul proiectelor, lungimea pistelor de biciclete va fi de 2,4 km, pe Calea Dumbrăvii, 2,3 km în cartierul Ștrand, 3,7 km, pe malul Cibinului și 3,6 km pe strada Podului. Totalul este deci, de aproximativ 12 km.

Este de menționat că proiectele privind cartierul Ștrand, malurile Cibinului și strada Podului sunt gândite integrat, astfel încât pistele de biciclete nou create se vor conecta între ele. „Se va asigura un traseu continuu de deplasare cu bicicleta din cartierul Ștrand până în zona șoselei de centură a municipiului, conectând astfel mai multe cartierele ale orașului, inclusiv zona centrală”, mai spune Mirela Gligore.

În zona Podului de lângă Piața Cibin, malurile râului au fost deja modernizate | Foto: Vakarcs Loránd

Un alt proiect major legat de utilizarea bicicletei în Sibiu este introducerea unui sistem public, gratuit, de închiriat biciclete. Astfel de sisteme funcționează deja de câțiva ani în Cluj-Napoca sau Timișoara și și-au dovedit utilitatea. „Proiectul Sibiu Bike City vizează operaționalizarea unui sistem automat de închiriere biciclete în regim self-service, inteligent și independent energetic, utilizând biciclete inteligente, sisteme de andocare și terminale inteligente”, se arată într-o descriere oficială a proiectului. Vor fi amenajate 44 de stații cu 540 de biciclete, plus opt „triciclete inteligente mecanice” pentru seniori și patru pentru persoane cu dizabilități. Spre deosebire de marea majoritate a sistemelor de acest tip, care se adresează localnicilor, cel de la Sibiu va fi disponibil și turiștilor. „Sibiul este un oraș turistic vizitat de sute de mii de turiști anual. Și oaspeții noștri au nevoie de modalități alternative de transport”, spune Mirela Gligore, din partea Primăriei Sibiu.

Valoarea acestui proiect este de 13,42 milioane lei și, potrivit estimărilor Primăriei Sibiu, va fi funcțional anul viitor.

„Scopul acestor proiecte este dezvoltarea unor alternative ecologice și sănătoase de transport pentru cetățeni și turiști, care să promoveze mobilitatea alternativă durabilă în Sibiu și să sprijine în același timp descongestionarea traficului prin oferirea de alternative pentru înlocuirea autoturismul propriu cu soluții alternative: transport public, bicicleta, mersul pe jos”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Sibiu.

Potrivit sursei citate, prin implementarea tuturor proiectelor europene care vizează îmbunătățirea mobilității urbane „verzi”, se estimează o scădere de aproximativ 6% a deplasărilor cu autoturisme private la nivelul municipiului.

Cum vin banii

Implementarea fiecăruia dintre proiectele de mai sus este estimată la 12-18 luni de la semnarea contractului de finanțare. În prezent, proiectele se află în diverse etape ale procesului de evaluare la Agenția Regională pentru Dezvoltare Regională Centru. Fiind vorba de proiecte scrise pentru finanțări din cadrul alocării exclusive pentru Sibiu, fondurile necesare sunt asigurate.

Proiectele au fost depuse prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Reguli stricte

Regulile pentru amenajarea pistelor de biciclete din fonduri europene prevăd ca pista să măsoare 1 metru lățime, iar ca măsuri de siguranță să se păstreze o distanță de 0,5 metri față de traseul pietonal și 1 metru față de calea de circulație auto.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

PressHub este o platformă dedicată sprijinirii jurnalismului în serviciu public. Articolele și fotografiile publicate pe PressHub sunt proprietatea Freedom House Romania, fundația care administreaza presshub.ro, sau ale publicațiilor partenere. Suntem onorați să preluați articole de pe platforma noastră. O puteți face preluând textul în limita a 500 de caractere si introducând link către articolul publicat pe presshub.ro. Vă mulțumim!

Continuați lectură

Actualitate

Luna aprilie a fost declarată Luna Curățeniei la Oravița

Publicat cu

pe

de

Ca-n fiecare primăvară, a fost demarată campania de curățenie atât în oraș, cât  și în satele aparținătoare.

Primăria, prin Biroul de Gospodărire Comunală, își propune ca luna aceasta să desfășoare în cadrul campaniei o serie de activități.

Printre acestea se numără repararea mobilierului stradal și a celui din parcuri, înlocuirea riglelor lipsă în cazul băncilor și vopsirea acestora. De asemenea, se va face decolmatarea rigolelor și reamenajarea lor,  precum și toaletarea parcurilor și a spațiilor verzi.

Nici locurile de joacă nu vor fi omise, cei de la primărie ocupându-se de repararea mobilierului de joacă din parcuri.

Reprezentanții administrației locale au făcut apel și la populație să sprijine acest demers și să se alăture acestei campanii prin igienizarea spațiilor din jurul clădirilor.

La finalul campaniei, ne-am dori ca aspectul peisagistic să fie păstrat și grija pentru mediul în care conviețuim să fie una mai mare. Pentru că, până la urmă, mediul în care trăim ne influențează pozitiv sau negativ starea de zi cu zi și este foarte important să dăm o mai mare atenție acestui aspect”, au precizat reprezentanții Primăriei Oravița.

Continuați lectură

Actualitate

[VIDEO] În România trenurile deraiază sau iau foc în gări

Publicat cu

pe

Reșița și Caraș Severinul nu fac nici ele excepție, după incendiul din gara Oravița și închiderea liniilor Oravița-Berzovia și Caransebeş – Oțelu Roșu un nou incendiu puternic are loc chiar acum în gara Caransebeș.

O garnitură de tren arde cu putere iar flăcările sunt vizibile de la zeci de metri.

În jurul orei 20:15, prin apel 112, a fost anuntat un incendiu izbucnit în gara municipiului Caransebeș. La fata locului s-au deplasat de urgenta 3 echipaje de pompieri militari din cadrul Detasamentului de Pompieri Caransebes. Ajunse la locul incendiului, fortele de interventie au constatat ca incendiul se manifesta violent la 3 vagoane de tren dezafectate. Avand in vedere intensitatea incendiului a fost solicitat in sprijin si un al patrulea echipaj de stingere. In momentul de fata se lucreaza pentru lichidare. Cele trei vagoane stationau pe o linie secundara de cale ferată” a declarat plt. maj. Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

Astfel de evenimente nu trebuie să mai surprindă pe nimeni având în vedere starea extrem de proastă a infrastructurii feroviare, ceea ce a determinat și abandonarea liniei Oravița-Berzovia, dar și nivelul infim al investițiilor în infrastructură făcut de CFR.

Prezent la Oravița și întrebat despre starea proastă a infrastructurii, ministrul Răzvan Cuc s-a ferit să dea cifre și acțiuni concrete și s-a limitat în a spune că unele curse vor fi preluate de către CFR Călători sau că vor fi suplimentate numărul de vagoane. Nimic despre reparații la infrastructură deși i s-a atras atenția că pe unele linii se poate circula cu maxim 30 km/h!

 

Continuați lectură

Cele mai citite

Copyright © 2019 Toate drepturile rezervate. By INC