Salvamont-Salvaspeo are șef de nota 9. Coco Galescu: „Salvamontul din Caraș-Severin poate deveni unul din cele mai puternice din țară”

 

Interimatul lui Cornel Galescu la conducerea Salvamont-Salvaspeo Caraș-Severin s-a încheiat. Din 24 iunie 2022, cunoscutul alpinist este șef al acestui serviciu public din subordinea Consiliului Județean (CJ) prin câștigarea concursului pe post cu 269 de puncte din 300. Echivalentul notei 8,97.

 

Cu 74 de puncte la proba scrisă, susținută din 16 acte normative, cu 100 de puncte din tot atâtea posibile la proba practică de pe Semenic – 4 km de alergare montană pe traseu accidentat parcurși în 25 de minute, cu 5 minute sub barem – și cu 95 de puncte la interviu, Cornel Galescu i-a dovedit președintelui CJ că acesta nu s-a înșelat. Că Romeo Dunca nu s-a înșelat când și-a pus speranțele că alpinistul cu care a cucerit Polul Sud îi va fi alături în atingerea unui nou obiectiv comun: reorganizarea din temelii a serviciului județean Salvamont.

 

„Nu mă reprezintă eșecul”

 

Cornel Galescu se mai prezentase la concursul pe post și în ianuarie, dar atunci l-a picat, obținând doar 64 de puncte la proba scrisă. A fost, probabil, pentru prima oară în istoria CJ Caraș-Severin când, la un concurs pe post de conducere din subordinea șefului instituției, candidatul dorit de acesta nu a reușit să ia examenul. Galescu s-a înscris și la concursul din iunie pentru că, după cum spune, „pe de o parte, am vrut să arăt că prima încercare a fost un accident, nu mă reprezintă eșecul, iar pe de altă parte, începusem în perioada de interimat niște proiecte destul de interesante și mi-am dorit să am posibilitatea de a le continua, cred în ele și știu că Salvamontul din Caraș-Severin poate deveni unul din cele mai puternice din țară”.

 

Mai multe trasee omologate. Mai multe refugii montane

 

Întrebat de resita.ro despre proiectele cu care pornește la drum în fruntea Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo, Cornel Galescu ne-a răspuns că are proiecte „destul de multe. Dintre proiectele imediate aș aminti creșterea numărului de trasee turistice omologate, bineînțeles, împreună cu Ministerul Turismului, pentru că omologarea traseelor ține și de minister. Aș vrea, de asemenea, să punem accent pe școlarizarea membrilor noștri – chiar săptămâna trecută am avut patru salvatori montani la un curs în județul Gorj, pentru salvare din elicopter. Pentru că experiența de astă-iarnă ne spune că vor fi tot mai multe situații în care este nevoie de salvare din elicopter”.

 

Pe de altă parte, spune Galescu, salvatorii montani vor face în această vară mai multe marcaje turistice și vor amenaja mai multe refugii, „în special în zona Munților Țarcu, deoarece atât iarna, cât și vara sunt trasee – de schi de tură, respectiv de biciclete și de tracking – care fac legătura cu alte masive și apar situații când turiștii sunt surprinși de vreme rea sau efectiv nu au unde să se adăpostească, și-atunci consider că sunt foarte utile aceste refugii montane, care vor fi administrate de Salvamont”.

 

Acreditarea, o falsă problemă

 

În privința acreditării Salvamont-Salvaspeo privind desfășurarea de activități de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, Cornel Galescu este categoric: „Cu acreditarea nu este nicio problemă, a devenit obsesia unor oameni care nu înțeleg cum stau lucrurile. S-a pierdut acreditarea în clipa în care s-a schimbat statutul Salvamont Caraș-Severin. Salvamont era un compartiment în cadrul Direcției de Drumuri și a devenit serviciu cu personalitate juridică. Pentru acreditare, trebuie făcut din nou dosar care va fi trimis la Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), de unde se va obține acreditarea. Exista o problemă din cauza lipsei de personal pe formația din Herculane. Acreditarea presupune ca fiecare formație să fie compusă din minimum șase salvatori montani. Acum am rezolvat și acest aspect, astfel că nu mai există niciun motiv să fim refuzați. Acesta este, de altfel, primul obiectiv pe care vreau să-l îndeplinesc acum, după noua mea numire în funcție”.

 

Salvamont-Salvaspeo are trei formații, Semenic, Muntele Mic și Herculane, și dispune atât de personal angajat, cât și de personal voluntar. „Salvamontul din subordinea Consiliului Județean are două compartimente, administrativul, cu doi angajați, și compartimentul de salvatori montani, format din 10 persoane angajate. Avem acum anunțat un concurs pentru ocuparea ultimului post liber din organigramă, de salvator montan. Acreditarea presupune să îndeplinești niște criterii pe capacitatea de intervenție. Trebuie să dovedești că ai punct de operare, că ai echipă, că ai echipamentul necesar, că ai medicamentația ș.a.m.d. Or, la toate aceste capitole stăm mai bine chiar și față de perioada în care Salvamont era compartiment acreditat”, spune Coco Galescu.

 

Acesta mai precizează că dosarul pentru obținerea acreditării va fi depus la ANSMR imediat după ce vor fi semnate ultimele protocoale de colaborare: „Pentru că noi lucrăm și cu Ambulanța, și cu SMURD, și cu IGAV, și cu ISU, am solicitat de la ei să completăm un protocol de colaborare. Odată ce avem dosarul complet, îl vom trimite la ANSMR pentru obținerea acreditării. Și, fără îndoială, o vom obține!”

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available