Salvamontiștii cărășeni, la înălțime – Locul I la una dintre probele competiției internaționale de recuperare și salvare montană IMMR

 

Echipa Salvamont Caraș-Severin a participat, săptămâna aceasta, în stațiunea Rânca, la International Mountain Rescue Race Romania (IMMR) – întrunire profesională internațională a salvatorilor montani ce a adus laolaltă salvamontiști din nouă țări europene.

 

International Mountain Rescue Race Romania, eveniment sportiv internațional desfășurat în perioada 20 – 23 martie, în stațiunea Rânca, din județul Gorj, a reunit la start peste 150 de salvatori montani, grupați în 37 de echipe, din nouă țări: Austria, Cehia, Germania, Italia, Spania (Catalonia), Polonia, Serbia, Slovacia și România. Printre aceștia s-au aflat și Sebastian Lungu, Alin Albu, Bruno Adamceck și Ricky Iacob – echipa Serviciului Public Salvamont Caraș-Severin. Aceștia au avut o prestație demnă de apreciere la toate probele competiției, menite să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți, acțiune care se bazează 75% pe aptitudini profesionale și 25% pe aptitudini sportive – căutarea victimelor în avalanșă; cățărare cu ajutorul colțarilor și pioleților și coborâre în rapel pe plan înclinat; deplasare în teren cu ajutorul schiurilor de tură pe o distanță de 10 km; acordarea de prim ajutor și coborârea rănitului cu akja. La această ultimă probă, salvamontiștii cărășeni au reușit să obțină cel mai bun timp din concurs.

 

 

„Conceptul acestui eveniment profesional implică parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnă, pornind de la primirea apelului și a detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui traseu pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcare în asigurare și coborâre în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare”, explică reprezentanții Salvamont.

 

Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat anul trecut, formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia. În momentul de față, IMMR este singurul eveniment de acest gen și cu asemenea abordare, din punct de vedere al complexității probelor impuse, organizat la nivel european.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite