Peste 200 de controale au efectuat luna trecută inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraş-Severin, soldate cu aplicarea de amenzi însumând aproape 30.000 de lei.
„În luna octombrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 219 controale, fiind dispuse angajatorilor 307 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 28.900 lei.”, informează ITM Caraș-Severin.
Principalele deficienţe identificate în timpul controalelor ar fi: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; dosar de personal incomplet; lipsă regulament intern; desfășurarea fără autorizație a activității specifice agentului de muncă temporară; neîntocmirea planului propriu de securitate și sănătate în muncă al șantierului; căi și poteci de acces în parchetul forestier nesemnalizate corespunzător; nedesemnarea coordonatorului de securitate și sănătate în muncă la șantierul de construcții; neefectuare examen medical periodic; nepunere la dispoziția lucrătorilor a trusei de prim ajutor etc.
„La cinci angajatori au fost identificate 11 persoane care prestau activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contract individual de muncă, domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionați pentru muncă nedeclarată fiind: construcții (8 persoane); exploatare forestieră (2 persoane); restaurante (1 persoană).”, transmite conducerea ITM Caraș-Severin. Solicitați de resita.ro să facă publice numele angajatorilor sancționați pentru nerespectarea legii, reprezentanții instituției au răspuns că nu ne pot furniza această informație „deoarece nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public. Mai mult decât atât, dat fiind faptul că la momentul de față există posibilitatea ca angajatorul sancționat să conteste în instanță procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției (unde ar putea interveni inclusiv anularea actului întocmit de inspectori de muncă), orice angajator sancționat poate să acționeze în instanță instituția noastră pentru prejudiciu de imagine creat”.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin, Mihaela Aga, mai precizează că în luna octombrie au fost comunicate de către angajatori cinci evenimente care au avut ca urmări tot atâtea cazuri de incapacitate temporară de muncă, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se stabilească dacă sunt „accidente de muncă sau în afara muncii”.