Săptămâna Națională a Voluntariatului, la Reșița. Tinerii de la Mansarda organizează o serie de activități dedicate comunității locale

 

După doi ani în care s-au mutat în mediul online din cauza pandemiei de COVID-19, activitățile cuprinse în calendarul Săptămânii Naționale a Voluntariatului – marcată în cea de-a treia săptămână a lunii mai – aduc, din nou, laolaltă, față în față, voluntari și membri ai comunității.

 

Săptămâna Națională a Voluntariatului este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității spre acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. „În contextul în care săptămâna 9 – 15 mai 2022 este declarată la nivel național Săptămâna Națională a Voluntariatului, acțiunea își propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu alte evenimente similare ce se desfășoară la nivelul întregii țări. Chiar și anii trecuți, 2020, 2021, când era carantină totală în țară, am marcat acest eveniment cu activități experimentale online, care s-au bucurat de succes”, transmite Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcția Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, organizator al evenimentului, împreună cu Centrul de Voluntariat și Primăria Reșița

 

Prima activitate din cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului s-a derulat astăzi și i-a avut în prim-plan pe jurnaliștii din Reșița care, alături de voluntarii de la Mansarda, au pregătit masa pentru peste 40 de copii din Mociur și din Câlnic, beneficiari ai serviciilor sociale oferite de Fundaţia Humanitas Pro Deo. „Este deja o tradiție la nivel local ca voluntarii noștri împreună cu reprezentanți ai presei să organizeze o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi al Fundației Humanitas Pro Deo. Dacă în mod obișnuit ziariștii sunt prezenți la un eveniment numai pentru a relata ce se întâmplă, de această dată, au avut ocazia să participe activ într-o acțiune de voluntariat în domeniul social atât la organizare, cât și la promovare. Considerăm că această participare este pentru jurnaliști o oportunitate să se implice alături de voluntari tineri, dar cu experiență, de a cunoaște una dintre problematicile în care se poate face voluntariat, de a lucra într-o echipă dinamică și creativă. De asemenea, pentru tinerii voluntari și pentru copiii defavorizați social, cei ce sunt beneficiarii acestei mese de prânz, este o bună ocazie de a cunoaște jurnaliști și persoane publice, având posibilitatea să acumuleze experiență utilă la dezvoltarea personală”, spune Daniela Lupșan.

 

Mâine, 12 mai, începând cu ora 17.00, reșițenii sunt așteptați la Free Ocico, un alt eveniment tradițional care, de această dată, se va desfășura în curtea noului sediu al Centrului de Tineret Mansarda, situat pe strada Pictor Andreescu, nr. 20. Aici, doritorii pot aduce haine, cărți și plante, obiecte casnice, jucării, pantofi care nu le mai sunt de folos, dar care încă sunt în stare bună și ar putea fi folosite și, în schimb, vor putea pleca acasă cu obiecte pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc. Hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop din oraș. „Invităm iubitorii de plante și de lectură să vină la Free Ocico și să dăruiască plantele și cărțile pe care le au în plus sau pe care vor să le dea mai departe. Am început acum trei ani să promovăm această idee, a schimbului de plante și sperăm să prindă, lumea să îmbrățișeze propunerea. De asemenea, promovăm și la această ediție mișcarea prin care lumea din Reșița să doneze și să primească cărți. Cei care iubesc lectura, cărțile pe hârtie, palpabile și cărora le place să discute despre cărți sunt invitați la schimbul de cărți din Reșița. Sunt orașe mari din țară în care astfel de evenimente se desfășoară în mod regulat ca o inițiativă non-profit”, transmit organizatorii. În cadrul Free Ocico va avea loc și o tombolă cu premii.

 

Vineri, 13 mai, Centrul de Tineret Mansarda își va deschide porțile, la ora 17.00, pentru toți cei care doresc să afle ce programe de timp liber oferă centrul. Cu această ocazie, vor fi prezentate activitățile educaționale și recreative care sunt prestate în mod gratuit. „Misiunea Centrului de Tineret Mansarda este aceea de a crea o influență pozitivă în viața tinerilor, oferind un loc în care aceștia pot fi provocați emoțional, social, într-o atmosferă de relaxare și totodată în siguranță. O politică a ușilor deschise este o modalitate excelentă de a ne asigura că informațiile importante și feedback-ul ajung la grupul nostru țintă, stabilind o primă legătură cu aceștia”, explică reprezentanții Centrului de Tineret Mansarda.

 

Ziua de sâmbătă este dedicată mișcării în aer liber, cu scopul de a promova voluntariatul în activități ecologice și de a documenta viitoare trasee în zona Reșiței. Sub deviza „Descoperă tezaurul naturii”, un grup de voluntari va parcurge un traseu montan de o zi, o drumeție până la Peștera Sodol, făcând atât activități de identificare a depozitelor clandestine de deșeuri, cât şi cartarea principalelor obiective naturale specifice zonei.

 

Săptămâna Națională a Voluntariatului se va încheia duminică, 15 mai, în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, cu activitatea „Tuci tutuci, hai în parc!”. Începând cu ora 16.00, tinerii voluntari se vor întâlni cu cei mai mici cetățeni ai urbei, pentru care vor organiza ateliere de animație stradală, inițiere în artele circului, ateliere de împletit brățări, face-painting, modelaj cu baloane.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite