Se apropie pesta porcină de Caraș-Severin? Fondul de vânătoare al miliardarului Țiriac, în zona de risc

Autoritățile din Caraș-Severin au dispus măsuri de urgență după ce noi focare de pestă porcină africană au apărut în Timiș, chiar la granița cu județul nostru. Zona de supraveghere cuprinde comunele Măureni și Vermeș.

În momentul de față, în  județul Timiș a fost confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) la Bucovăț, unde au și fost incinerați aproximativ 50 de porci, și există suspiciuni în alte două localități, la Șag și Cadar, comuna Tormac, după ce au fost semnalate decese ale unor animale.

În acest context, la Instituția Prefectului Caraș-Severin a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru stabilirea măsurilor care se impun în această situație. Este vorba despre monitorizarea circulației animalelor, identificarea exploatațiilor și efectuarea de examene clinice de supraveghere. Zonele de risc din Caraș-Severin sunt cele aflate în imediata vecinătate a comunei Tormac din Timiș, respectiv localitățile Vermeș, Izgar, Ersig, Măureni și Șoșdea.

La Ersig se află Complexul de vânătoare al lui Ion Țiriac, firma care îl administrează fiind notificată de Direcția Sanitar Veterinară Caraș-Severin cu privire la evoluția PPA în zonă. Apariția vreunui focar de pestă porcină africană la mistreții de pe fondul de vânătoare de la Ersig ar reprezenta o a două lovitură primită de omul de afaceri după ce, anul trecut, domeniul de la Balc, județul Bihor, a fost afectat de PPA. Din acest motiv, celebra partidă de vânătoare care se organiza, de 14 ani, în luna ianuarie, la Balc, a fost anul acesta anulată și mutată la Ersig, unde Ion Țiriac deține peste 700 de hectare de pădure.

Pesta porcină africană nu reprezintă un pericol pentru om, însă este mortală în rândul animalelor infectate. În cazul în care sunt depistate focare, animalele respective sunt ucise și, apoi, incinerate sau îngroapate într-o locație stabilită de autoritățile locale cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului. Proprietarii animalelor sacrificate sunt despăgubiți, pe baza unei anchete epidemiologice efectuate de o comisie formată dintr-un medic veterinar și reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai Direcției pentru Agricultură.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available