Se caută director pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița. Romeo Dunca: Eu nu vreau pe cineva anume. Eu vreau ca spitalul să asigure servicii decente și civilizate

 

În ședința Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Județean de Urgență Reșița de marți, 28 iunie, a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, propunerea revocării din funcție a managerului Alina Stancovici. Urmează ca hotărârea CA urmează să fie validată la nivelul Consiliului Județean și, apoi, să fie numit un manager interimar.

 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Romeo Dunca, a anunțat ieri că nu are pregătit un înlocuitor pentru Alina Stancovici la conducerea celui mai mare spital din județ, dar speră să găsească, în perioada imediat următoare, un manager care să își dorească să preia conducerea interimară și să aducă unitatea medicală pe linia de plutire. „La Spitalul Județean de Urgență avem o problemă care trenează de ani de zile. Trebuie să tăiem nodul gordian într-un fel sau altul. Nu avem pe cineva despre care să spunem că este mai bun decât Alina Stancovici, dar trebuie să încercăm și altceva pentru că așa nu merge. (…) Eu nu vreau pe cineva anume la conducerea spitalului. Eu doresc să rezolv problema spitalului, ca acesta să poată să asigure niște servicii decente și civilizate, iar oamenii să nu aducă bani de acasă să își cumpere medicamentele. Asta vreau, indiferent cu cine”, a declarat Romeo Dunca la finalul ședinței CJ de ieri. Acesta a precizat că nu îl interesează culoarea politică a viitorului manager, atâta timp cât reușește să scoată spitalul din impas: „Dacă există un membru al PSD sau al UDMR sau al oricărui partid și vine și ne rezolvă problema, îl laud în fiecare zi. Îi dau și parte din salariu dacă trebuie. Nu am nicio problemă”.

 

Misiunea celui care va veni la conducerea spitalului nu este, însă, una deloc ușoară în condițiile în care unitatea medicală este la un pas de faliment, cu datorii care nu doar că nu au fost diminuate, ci au crescut constant în ultimii ani, actuala conducere negăsind soluții pentru a stopa pierderile. „Eu am sesizat încă de acum șase luni că sunt probleme și că vom continua să acumulăm datorii și nu ne vom atinge obiectivele. A avut loc atunci o întâlnire pe tema aceasta, s-au dispus niște măsuri, nici măcar nu s-a cerut revocarea managerului. Apoi a venit o altă hotărâre, am văzut că lucrurile au continuat să meargă într-o direcție greșită și datoriile s-au adâncit, a venit recomandarea (CA, n.r.) de a demite managerul, dar am mai dat un termen de 60 de zile, ca dovadă că dorința nu a fost aceea de a schimba un om. Am așteptat 60 de zile, am luat rezultatele economice și am văzut că au crescut datoriile din 31 decembrie 2021 până astăzi cu încă 3.000.000 de lei, în condițiile în care am alocat pentru funcționare peste 1.000.000 de lei. Arieratele au crescut de asemenea. Sigur că nu poți să aduci un spital pe profit, dar a identifica problemele și a le găsi rezolvarea pe loc se poate”, a mai spus Romeo Dunca.

 

Președintele CJ Caraș-Severin a dezvăluit că în ultimele zile a purtat discuții cu fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, Raul Pătrașcu, care, însă, nu s-au concretizat: „Am avut o persoană care și-a manifestat intenția și în ultimul moment s-a răzgândit. Ar fi venit pentru că vedea acest lucru ca o provocare profesională. Să preiei un spital care este aproape de faliment și să iei măsuri care să îl aducă pe linia de plutire poate să fie o carte de vizită pentru o carieră de succes. Este vorba despre fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu, cu care am discutat, a fost încântat, m-am bucurat și eu că avem o persoană tânără, dinamică, o persoană care își dorește să facă treabă. Din păcate, fiind vorba de un interimat, nu a putut să renunțe la ceea ce face acum, este înscris la doctorat și mai urmează o facultate”.

 

Actualului manager, Romeo Dunca i-a reproșat lipsa de curaj în luarea unor decizii radicale: „Eu nu spun că Alina Stancovici nu și-ar fi dorit să facă treabă. Degeaba a vrut, dacă nu a putut. Trebuie să fii hotărât! Dacă trebuie să tai, dacă trebuie să te cerți cu cel de lângă tine care tu consideri că e parte din culpă, o faci! Poate dânsa nu a avut puterea aceasta, îmi pare rău. Eu nu mă pricep. Eu aș tăia, eu aș avea curajul să mă lupt cu oricine! I-am dat șansa să încerce. Sigur, nu putem să rezolvăm tot, dar hai măcar să oprim, să diminuăm pierderile. Socotim cât au crescut costurile cu utilitățile, din 4 milioane scădem 3 și avem o creștere a datoriilor doar cu un milion. Nu am văzut așa ceva. Ajungem fiecare dintre noi la spital și nu putem primi asistența care ar trebui. Ne trimite prin alte spitale, ne ducem la Timișoara, la Szeged. Eu cred că nu mai putem să mergem înainte cu doamna Stancovici. Nu pentru că este incompetentă. Poate este competentă, dar nu are curaj”.

 

Președintele Consiliului Județean a mai spus că nu este adeptul interimatelor prelungite și că în cel mai scurt timp posibil va fi organizat și concurs pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Județean de Urgență.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available