În primele zece luni ale acestui an, Inspecția energetică din cadrul Delgaz Grid a identificat peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale. Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei.
Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, companie condusă din aprilie 2022 de reșițeanul Cristian Secoșan, a identificat, în perioada ianuarie-octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică. „Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale.”, informează Delgaz Grid.
Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei. Pentru o reprezentare comparativă, arată reprezentanții companiei, 20,5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an). În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia – de aproape 20,5 milioane lei.
Efectele colaterale ale furtului de energie și gaze
De cele mai multe ori, potrivit Roxanei Deaconescu, purtător de cuvânt al Delgaz Grid, „consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și, evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși «meseriași» ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care «beneficiază» direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită?”
Reprezentanții companiei ce face parte din Grupul E.ON mai atrag atenția că performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, avertizează Delgaz Grid, având astfel de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile: „Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru companie, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energiei furnizate. Totodată, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.”
Apel la consumatorii onești
În condițiile în care și consumatorii corecți pot fi afectați de aceste practici ilegale, Delgaz Grid face apel „la spiritul lor civic, dar și la reflexul de a se proteja de riscurile menționate și le solicităm să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro sau la cea mai apropiată unitate de poliție”.
De asemenea, pentru siguranța consumatorilor, compania de distribuție recomandă următoarele măsuri de prevenție:
- NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
- NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici;
- NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).
Delgaz Grid este companie de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, care operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din România – Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău – şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe.