UPDATE. Se redeschid restaurantele. Nivelul de răspândire a coronavirusului în Caraș-Severin este de trei ori mai mic decât pragul de „1,5 la mie” anunțat de autorități!

Activităţile în teatre, cinematografe şi restaurante vor fi reluate de mâine, 1 septembrie, o Hotărâre urmând să fie adoptată, în acest sens, în şedinţa de Guvern de azi, a afirmat premierul Ludovic Orban. Redeschiderea va avea loc în raport cu un prag al nivelului de răspândire a virusului SARS-CoV-2 în fiecare judeţ.

„Reluarea activităţii se va face de la 1 septembrie, iar noi astăzi trebuie să adoptăm Hotărârea de Guvern prin care se modifică Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, pentru a include toate prevederile necesare”, a spus premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei.

Primul-ministru a adăugat că, după adoptarea Hotărârii şi publicarea în Monitorul Oficial, pentru fiecare domeniu, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Culturii, respectiv Ministerul Economiei vor trebui să emită, tot astăzi, ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate, reguli discutate zilele trecute și cu reprezentanții industriei HORECA și ai instituțiilor de cultură.

„Am inclus în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă un prag privitor la nivelul de răspândire a virusului la nivel judeţean, este vorba de 1,5 la mia de locuitori cazuri cumulate în ultimele 14 zile şi am lăsat posibilitatea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acolo unde, la nivel judeţean, nivelul de răspândire a virusului este mai mic de 1,5 la mie, dacă apare într-o localitate o creştere semnificativă, peste 1,5, să aibă posibilitatea să restricţioneze activitatea în localitatea respectivă, astfel încât să nu permitem răspândirea virusului. Și, de asemenea, şi posibilitatea ca în judeţele unde indicatorul de 1,5 este depăşit, dacă sunt localităţi unde nivelul este sub 1,5, să se poată permite reluarea activităţii”, a explicat premierul Orban.

Dacă e să ținem cont de situația din Caraș-Severin, în perioada 16-30 august au fost depistate 171 de cazuri noi de COVID-19, echivalentul a aproximativ 0,5 cazuri la mia de locuitori. Deci de trei ori mai mic decât pragul anunțat de Guvern! În aceste condiții, în județul nostru s-ar putea aplica măsura redeschiderii teatrelor, cinematografelor (atâtea câte mai sunt) și restaurantelor. Din informațiile noastre, există însă localități rurale în care pragul de 1,5 la mia de locuitori este depășit, situație în care decizia redeschiderii restaurantelor în acele zone depinde de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

În timp ce Guvernul PNL se ocupă de problemele economico-administrative ale țării pe fondul pandemiei de COVID-19, parlamentarii PSD nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să depună o moțiune de cenzură, care azi va fi supusă plenului celor două camere legislative.

UPDATE, ora 15.00

Directorul executiv al DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș, ne-a declarat că în momentul de față toate unitățile administrativ-teritoriale din Caraș-Severin îndeplinesc condițiile epidemiologice pentru a se permite deschiderea restaurantelor aflate pe raza localităților aparținătoare.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite