Se redeschide Poarta de Fier a Transilvaniei! A fost reamenajată Via Transilvanica la granița județelor Caraș-Severin și Hunedoara

 

Finalizarea lucrărilor de reamenajare a porțiunii de traseu care face legătura între Țara Hațegului și Țara Gugulanilor va fi marcată prin organizarea unei drumeții pe jos sau cu bicicleta, pornind din cele două părți, din Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Băuțar, cu întâlnire la Poarta de Fier a Transilvaniei.

 

După ce, la sfârșitul lunii iunie, reprezentanții Tășuleasa Social au venit cu vești rele de pe Via Transilvanica, semnalând faptul că porțiunea care trece prin Poarta de Fier a Transilvaniei și face legătura între județele Hunedoara și Caraș-Severin este impracticabilă, iată că, în numai câteva săptămâni, probleme au fost remediate și drumul de 1.400 de kilometri poate fi străbătut din nou de la un capăt la celălalt al României.

 

„Anunțăm finalul reamenajării porțiunii de traseu care trece prin Poarta de Fier a Transilvaniei. Este bucata de drum care face trecerea din Hunedoara spre Caraș-Severin. Acolo am ajuns pentru prima oară în 2021, când amenajam Via Transilvanica în Caraș-Severin. Nu știam cum să evităm asfaltul de la drumul mare, circulat de mașini și camioane. Singura variantă era să trecem pe fostul terasament de cale ferată cu cremalieră, care a fost construită în 1909. Însă, când am ajuns noi acolo, abia dacă mai existau câteva urme care să amintească de ea. Un tunel verde, vegetație sălbatică aproape impenetrabilă, prin care a trebuit să ne facem loc pentru a crea cărarea noastră. A fost o muncă grea și costisitoare. Eforturile au continuat în 2022. Anul acesta am revenit pentru a reamenaja zona. Ne-am întors cu resursele noastre și cu ajutorul unor parteneri care s-au alăturat bucuroși să participe și la lucrările de mentenanță ale traseului”, au transmis astăzi reprezentanții Tășuleasa Social.

 

 

Pentru a sărbători finalizarea lucrărilor, Tășuleasa Social organizează sâmbătă, 5 august, o drumeție pe jos sau cu bicicletele, pe noua cărare cu macadam care leagă din nou Țara Hațegului de cea a Gugulanilor, pornind din cele două părți, din Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Băuțar, cu întâlnire la mijloc, la Poarta de Fier a Transilvaniei.

 

Pe lângă lucrările de la Poarta de Fier a Transilvaniei, tot în această perioadă a fost realizată și reamenajarea traseului în zona comunei Zăvoi, unde, de asemenea, au fost semnalate probleme. „S-a făcut toaletare de la Sarmizegetusa până la Băuțar, au dat o mână de ajutor și salvamontiștii noștri. De asemenea, la Zăvoi a fost deviat drumul de pe fosta cale ferată, primăria s-a ocupat, au curățat pe lângă râu și se poate circula în condiții optime, pe malul apei, cu podețe de trecere”, a explicat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Acesta a parcurs Via Transilvanica cu bicicleta electrică până la intrarea în Caraș-Severin, unde s-a oprit din cauza condițiilor improprii, și a precizat că în perioada imediat următoare va finaliza tot traseul.

 

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/videos/1517772195647386

Sursă foto/video: FB Via Transilvanica

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available