SEMINAR
”UTILIZAREA NĂMOLULUI PROVENIT DE LA STAȚIILE DE EPURARE ÎN AGRICULTURĂ”
Activitate desfășurată în cadrul proiectului:
PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ
UZATĂ DIN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN/REGIUNEA VEST, ÎN PERIOADA 2014-2020
În data de 31 octombrie 2024, în sala de ședințe a Consiliului Local Reșița, a avut loc seminarul tematic de informare a operatorilor agricoli asupra avantajelor folosirii în agricultură a nămolului provenit de la stațiile de epurare, seminar desfășurat cu sprijinul Romair Consulting SRL, în cadrul “Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Caraș-Severin/Regiunea Vest, în perioada 2014-2020”. Beneficiarul proiectului este societatea AQUACARAȘ S.A.
La acest semniar au participat reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, APIA, AFIR, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică Caraș-Severin, Administrația Bazinală de Apă Banat și reprezentanți ai administrațiilor publice locale și fermieri ce desfășoară activități pe raza județului Caraș-Severin.
Prin PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ DIN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN/REGIUNEA VEST, ÎN PERIOADA 2014-2020, AQUACARAȘ beneficiază de contractul de contractul de servicii ”Asistență Tehnică pentru Managementul Proiectului și Supervizarea Lucrărilor” în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa și apa uzata din județul Caras-Severin/Regiunea Vest în perioada 2014 – 2020”, care cuprinde și Actualizarea Strategiei privind managementul nămolului în aria de desfășurare a proiectului.
Scopul realizării unei Strategii de management al nămolului, actualizată la noile reglementări în domeniu, este de gestionare corespunzătoare a cantităților de nămol rezutate de la stațiile de epurare și de tratare a apei din zona proiectului și, implicit, îmbunătățirea sustenabilă a factorilor de calitate a mediului, prin minimizarea efectelor adverse ale managementului necorespunzător al nămolului.
În acest context, prin desfășurarea seminarului cu tema ”Utilizarea nămolului provenit de la stațiile de epurare în agricultură”, desfășurat la Reșița, beneficiarul a început activitatea de informare, atât direct către fermieri, cât și față de instituțiile ce coordonează activități legate de agricultură, sivicultură și mediu.
În aria proiectului Strategia de gestionare a nămolurilor are următoarele obiective:
– pe termen scurt (2022 – 2024) – Înierbare terenuri degradate/valorificare în agricultură/silvicultură/depozitare;
– pe termen mediu (2025 – 2030) – Agricultură (25% din întreaga cantitate de nămol deshidratat generată de stațiile de epurare) și uscare + depozitare/acoperire deșeuri (75% din întreaga cantitate de nămol deshidratat generată de stațiile de epurare);
– pe termen lung (2031 – 2051) – Agricultura (25% din întreaga cantitate de nămol deshidratat generată de stațiile de epurare) și uscare + depozitare/acoperire deșeuri (75% din întreaga cantitate de nămol deshidratat generată de stațiile de epurare).
În data de 11.04.2024 a fost demarată monitorizarea calității nămolurilor din stațiile de epurare (conform CS), prin efectuarea de analize la nămolul deshidratat, rezultat în stațiile de epurare existente în aria proiectului, pentru a confirma lipsa metalelor grele sau toxice care ar putea periclita utilizarea acestuia în agricultură/silvicultură.
Evaluarea analizelor probelor de nămol a avut în vedere indicatorii de caracterizare conform Ordinului nr. 344/2004 privind protecția mediului și în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.
Pași principali de urmat pentru utilizarea nămolului în agricultură:
– respectarea calității nămolului în conformitate cu OM nr. 344/2004;
– Acordul de principiu privind utilizarea nămolului de către operator agricol/fermier;
– încheiererea unui contract între producătorul de nămol și operatorul agricol/fermier;
– evaluarea terenului, solului și pretabilității;
– obținerea și primirea Permisului de aplicare;
– transportul nămolului;
– împrăștierea nămolului pe terenul agricol;
– urmărirea realizării aplicării nămolului și monitorizarea ulterioară a terenului;
– arhivarea documentelor înregistrate.
Utilizarea nămolului în silvicultură
Singura oportunitate de aplicare a nămolului în silvicultură este în timpul plantării copacilor, când aplicarea se face manual sau, dacă solul o permite, mecanic. Utilizarea nămolului la plantarea puieților are beneficii semnificative pentru creșterea copacilor și poate fi un important factor de succes pentru realizarea noilor plantații, cu deosebire când solul este sărac, iar terenul este degradat de eroziune.
Aplicarea nămolurilor/biosolidelor în păduri este fezabilă în special în cazul pepinierelor.
Fermierii care doresc să afle informații suplimentare despre beneficiile utilizării nămolului în agricultură se pot adresa AquaCaraș S.A. pentru a primi toate informațiile legate de condițiile și modul în care pot utiliza nămolul provenit de la stațiile de epurare în activitatea agricolă.
AQUACARAȘ S.A.
Adresa: Reșița, Strada Fîntînilor nr. 1B cod 320060
Caraș-Severin, România.
Telefon: 0255 212458
Fax: 0255 214421
e-mail: office@aquacaras.ro