Serialul „Chiulangiii”, episodul ștergerii absențelor. Motivări ca la școală, scuze ca la grădi, „n-am stiut” ca la creșă!

 

Au absentat nemotivat la trei ședințe ale Consiliului Județean Caraș-Severin care nu s-au mai putut ține din lipsă de cvorum, erau pasibili de a-și pierde mandatele, dar ieri s-au salvat fiindu-le motivată câte o absență. Salvați cu ajutorul secretarului general al județului, Darian Ciobanu.

 

Jalnic. Acesta este cuvântul care definește cel mai bine comportamentul aleșilor județeni absenți la toate cele trei ședințe rămase în aer din lipsă de cvorum. Nouă consilieri județeni din coaliția județeană PSD-PRO RO-ALDE-PNȚCD-PMP au lipsit la ședințele din 15 mai, 25 mai și 16 iunie, și doar unul dintre aceștia (Oana Glăvan-Cenan, PMP) a avut bunul-simț să anunțe în prealabil absența motivată (și apoi să aducă certificate medicale) și astfel să respecte legea. Mai precis, Codul administrativ, care stipulează fără echivoc: Consilierul local/județean care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să aducă această situaţie la cunoştinţa secretarului general.

 

Abia când au aflat că sunt în situația de a-și pierde mandatele de consilieri județeni, după ședința din 16 iunie, cei opt s-au pus să aducă „motivări”. Și asta după ce și-a intrat în rol Darian Ciobanu. Cel care, întâi de toate, nu a transmis prefectului referate privind absențele de la ședințele de pomină. Pentru ca apoi, la ședința CJ din 20 iunie, să evite aprobarea procesului-verbal al tentativei de ședință din 16 iunie. Anunțând că tocmai ce primise „o serie de documente cu motivații” și că nu a avut timp să le citească. O argumentație de ochii lumii, atâta timp cât ieri s-a dovedit că toate acele documente de natură a le motiva absența au numere de înregistrare la CJ din data de 21 iunie, și nu în 20 iunie, atunci când susținea Ciobanu că i-au fost aduse!

 

Cum și-au motivat o absență din trei cei opt chiulangii

 

Ca să nu-și piardă mandatele, chiulangiii trebuiau să nu fi lipsit nemotivat la toate cele trei ședințe care nu s-au putut ține din lipsă de cvorum. Astfel că și-au făcut rost de documente justificative pentru una din zilele cu pricina: 15 mai, 25 mai sau 16 iunie. Cinci consilieri județeni s-au acoperit cu concedii de odihnă, doi au invocat motive medicale, iar altul – „traficul aglomerat”. Pentru că situația a atins culmea penibilului, chiar merită să-i amintim pe toți, cu nume, prenume și „motivare”. În ordine alfabetică, așa cum i-a enumerat, ca la școală, „dirigintele” Darian Ciobanu.

 

Bona Mihai (PRO România) a adus o scrisoare medicală și un certificat medico-legal de la Ambulatoriul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, pentru perioada 16-18 iunie. I s-a motivat astfel o absență.

 

Crina Ioan (PSD) a prezentat o adeverință emisă de propria firmă, SC SPEED PROD SRL, semnată de fratele acestuia, potrivit căreia social-democratul s-ar fi aflat în concediu de odihnă în intervalul 12-20 iunie. Deci i-a fost motivată absența din 16 iunie. Ar fi trebuit să anunțe telefonic, în perioada 12-16 iunie, că va lipsi la acea ședință, dar nu a făcut-o. A argumentat că legea nu impune un termen-limită pentru a-și anunța absența. Dar Codul administrativ îl contrazice: Consilierul local/județean care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să aducă această situaţie la cunoştinţa secretarului general.

 

Borchescu Elena (PRO România) a venit cu certificat de concediu medical pentru 16-18 iunie, parafat de medicul primar Maria Preda. Absență motivată, deci, pentru data de 16 iunie.

 

Kovacs Ionela-Mariana (ALDE) a depus în 21 iunie patru concedii de odihnă de la SN Nuclearelectrica SA pentru absențe datând chiar și din luna aprilie! Nu și-a motivat, însă, absența din 20 mai, iar pentru aceea din 16 iunie a făcut cerere de concediu abia în 19 iunie. Deci, conform documentelor aduse, ar fi solicitat zi de concediu ulterior efecturării concediului! Motivarea în cauză i-a fost respinsă la CJ, dar nu și aceea pentru data de 15 mai, pentru care aparent a făcut cerere la Nuclearelectrica chiar în acea zi.

 

David-Izvernar Petru-Valentin (PSD) a adus pentru data de 16 iunie o adeverință medicală pentru colică renală, adeverință și nu certificat medical cum prevede regulamentul. Dar a dublat-o și cu o adeverință de concediu de odihnă pentru aceeași zi, de la locul său de muncă, Asirom Vienna Insurance Group – Agenția Caraș-Severin. A rămas și el cu două „nemotivate”.

 

Șandru Ciprian-Paul (PMP), asociat unic și administrator al SC Cipi Company Construct SRL, s-a scos cu o cerere de concediu de odihnă pe perioada 12-16 iunie, pe care, cum altfel?, el însuși și-a aprobat-o. I-a fost motivată astfel una din absențe, cea din 16 iunie.

 

Ionescu Lucian (PNȚCD) s-a pus în cea mai ridicolă situație. A formulat o adresă către CJ, înregistrată în 21 iunie, în care arată că și-a anunțat întârzierea la ședința din 16 iunie printr-un apel telefonic dat secretarului general la ora 10.52. Motivul invocat, spune Darian Ciobanu, „traficul sugrumutat pe raza municipiului Reșița”. Întrunirea plenului fiind programată la ora 11.00 și încheindu-se, din lipsă de cvorum, la ora 11.09, Ionescu a reușit performanța de a fi singurul consilier județean care nu a prin ședința „din cauza traficului”. Trafic care nu i-a încurcat într-atât pe colegii săi din Caransebeș, Oravița sau chiar Băile Herculane încât să nu ajungă la timp la Palatul Administrativ din Reșița! „Apreciez că există circumstanțe de natură a-i justifica întârzierea”, a punctat Darian Ciobanu, în condițiile în care Codul administrativ și regulamentul CJ nu permit astfel de „argumente” pentru a motiva o absență. Dar absența din 16 iunie i-a fost motivată și lui Lucian Ionescu!

 

Toader Nicoleta (PSD), profesor și director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Oțelu Roșu, a arătat prin documente înregistrate la CJ în 21 iunie că, în perioada 13-21 mai, s-a aflat în Turcia, în cadrul unui proiect Erasmus. I-a fost motivată, astfel, absența din 15 mai. Dar reproșându-i-se faptul că nu l-a anunțat pe secretarul general, încă din luna mai, că va absenta la ședința ordinară convocată încă din data de 8 mai, doamna profesoară a răspuns exact ca un elev prins cu temele nefăcute: „Nu am știut, îmi cer scuze”. O înțelegem, în cei aproape trei ani de când este în CJ nu a avut timp să citească în Codul administrativ obligațiile (nu doar drepturile) ce-i revin în calitate de consilier județean.

 

„Bravo!”, a concluzionat președintele Romeo Dunca

 

În cele din urmă, în debutul ședinței de ieri a CJ Caraș-Severin, după mai bine de o oră de discuții pe tema absențelor, cu secretarul general Darian Ciobanu în rol de prim-solist cântând în struna corului pe opt voci al chiulangiilor, cel care a pus capăt circului a fost președintele Romeo Dunca.

 

„Haideți să dăm un reset! Cu atât mai mult cu cât zilele acestea județul a avut o pierdere foarte mare (decesul artistului Petrică Vița, n.r.)! Haideți să lăsăm toate astea la o parte, ștergem cu buretele, să învățăm ceva din asta. Vă rog frumos să veniți la ședințe, iar dacă lipsiți, să anunțați înainte. Și să votați proiectele pe care le considerați bune pentru județ. Pentru cele pe care le considerați nepotrivite, aveți posibilitatea votului negativ, împotrivă. Domnu secretar, ștergeți-i pe toți de-acolo, îi iertăm pe toți, buni, răi, cum sunt! V-ați motivat, ați demonstrat tuturor că știți să vă organizați, să vă puneți resursele în slujba interesului pe care-l aveți și ați adus motivări. Bravo!”, a declarat Romeo Dunca, iar Darian Ciobanu l-a completat, scăpând porumbelul (păcii) din gură: „E mai importantă pacea decât dreptatea”, marele jurist aproape recunoscând astfel că în cazul chiulangiilor din CJ s-a făcut orice, numai dreptate nu!

 

Cea care a vrut să pună cireașa pe tortul concordiei avea să fie Gabriela Stuparu (PSD): „Dacă tot s-a ajuns la această concluzie, eu i-aș recomanda domnului președinte să se mai abțină de la tot felul de postări fantasmagorice pe Facebook, dacă tot vreți să faceți pace”. Atât i-a trebuit lui Romeo Dunca, președintele punând-o la punct pe fosta judecătoare, și odată cu aceasta, și pe colegii de partid ai pesedistei: „Adică doriți să rămâneți și cu adevărul juridic, și cu adevărul moral? Așa ați vrea?! Lăsați-l pe ăla moral să-l aprecize cititorii, lăsați-le și lor ceva!”

 

P.S. Ședința poate fi urmărită AICI. Deci și explicațiile juridico-fantastice ale secretarului general Darian Ciobanu. Cel care, după apariția articolului „De ce minte Darian Ciobanu? Pentru că secretarul general al județului știe că a încălcat legea?”, și-a amintit că a fost prezent în sala de ședințe a CJ în data de 25 mai, și că nu se afla în Polonia, așa cum ne declarase nouă cu o zi mai devreme.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available