Și în Caraș-Severin se poate! Orașul Moldova Nouă, conectat la magistrala de gaz care va trece prin Băile Herculane și Caransebeș!

La invitația ministrului Ion Marcel Vela, ieri au vizitat stațiunea Băile Herculane și au discutat cu primarii și reprezentanții agențiilor de dezvoltare intercomunitară din zonă premierul Ludovic Orban, principalul susținător al extinderii rețelei de gaz din România, care alimentează doar 35% din suprafața locuită a țării, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, și directorul Transgaz, Ion Sterian.

Este vorba despre o alocare de 1 miliard de euro și de un proiect de extindere în zona Caraș-Severin, conceput inițial ca și „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”. Reprezentanții Guvernului au dat și termene clare cu privire la darea în funcțiune, căci administrația liberală va aduce gazele naturale în Orşova cel mai probabil în anul 2023, iar finalizarea întregului gazoduct este planificată pentru 2024.

Obiectivul a devenit de importanță strategică națională, a anunțat directorul Transgaz, Ion Sterian. „Deja s-a emis hotărârea de guvern și a fost declarat proiect de importanță strategică națională, nu se poate ca această stațiune cunoscută în toată lumea și aceste localități să nu fie racordate la rețeaua de gaz. Studiul de prefezabilitate e făcut, acum suntem cu ridicările topo, va fi finalizată această conductă și Băile Herculane și toate celelalte UAT-uri, de la Jupa până la Orșova, vor fi racordate la rețeaua de gaze”, a spus directorul Transgaz.

Investiţia în această magistrală Prunişor-Jupa, realizată de Transgaz, în mod clar va avea efecte benefice. Sunt aproape 40 de localităţi cu aproximativ 100.000 de oameni care trăiesc aici, care vor putea să se încălzească cu gaz, care vor putea să îşi prepare mâncarea cu gaz, care nu vor mai depinde de lemne sau alte improvizaţii în materie de încălzire. Și, atenție!, gazoductul va creşte atractivitatea zonei şi pentru investiţii, a subliniat premierul Ludovic Orban.

Mai mult decât atât, la insistențele lui Romeo Dunca, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, pe acest traseu al conductei de gaz s-a convenit ieri să fie făcută și o bifurcație spre Moldova Nouă, astfel încât și turismul din Clisura Dunării să se poată dezvolta în condiții atractive și moderne. Prezent la eveniment, Ion Sterian, directorul Transgaz, s-a angajat față de premierul Orban și de miniștrii prezenți că această extindere propusă de Romeo Dunca va fi inclusă în proiect.

„Pentru a dezvolta reţeaua de distribuţie de gaze naturale în Orşova, e nevoie să avem conducta de transport în Orşova, iar această nouă conductă va aduce gazul orşovenilor şi în Clisurii Dunării. Caraș-Severinul trebuie să devină o destinaţie turistică regională europeană şi pentru asta are nevoie de infrastructură, iar turism fără infrastructură de transport, de gaze, de energie, de apă şi canal, de comunicaţii, nu se poate face în anul 2020”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

 

(P.E.)

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite