(Și) Școala Gimnazială Nr. 9 din Reșița a prins culoare prin picturi murale spectaculoase

 

Programul de modernizare a unităților de învățământ derulat de Primăria Reșița nu prevede doar reabilitarea, eficientizarea energetică și dotarea clădirilor, ci și înfrumusețarea acestora prin intermediul picturilor murale de mari dimensiuni.

 

La mai puțin de o lună de la recepția finală a lucrărilor de modernizare și eficientizare energetică, Școala Gimnazială Nr. 9 din Reșița a primit și „amprenta” unuia dintre cei mai importanți artiști plastici reșițeni, Marian Truțulescu. Acesta a realizat pe doi dintre pereții exteriori ai unității de învățământ două picturi murale de mari dimensiuni ce dau viață și culoare clădirii. Intitulate „Un gând” și „Ascensiune”, lucrările lui Marian Truțulescu sunt inspirate din universul copiilor: cunoaștere, imaginație, joacă.

 

Despre lucrarea „Un gând”, autorul spune că „prezintă ideea de călătorie în cunoaștere, de formare a unui drum prin educație. Drumul redat prin linia sinuoasă a unui curcubeu alungit, pornește de la nivelul gândirii personajului central, reprezentat de o fetiță care citește dintr-o carte. Până la urmă, un gând, o experiență, o noțiune dobândită prin cunoaștere îți poate făuri un drum, îți poate deschide noi orizonturi sau îți dă frâu liber imaginației. Fetița care este surprinsă pe spatele unui elefant, adâncită în actul cititului, apare într-o stare meditativă, iar animalul o conduce în siguranță pe un drum imaginar. Elefantul ca simbol este reprezentarea înțelepciunii, a hotărârii și a longevității. Sunt calități cu care școala se poate asocia. Prezența sa în cadru dă o notă veselă, încrezătoare, chiar exuberantă și exotică. Pe fondul unui cer încărcat de simboluri grafice specifice învățământului, totul se desfășoară în mișcare, personajele plutesc, alunecând pe drumul lor plin de culoare într-o înțelegere firească”. Mesajul pe care artistul vrea să-l transmită este bucuria actului de cunoaștere, prin școală și educație în general, un reper plin de vitalitate și optimism.

 

 

Cealaltă lucrare realizată la Școala Gimnazială Nr. 9, „Ascensiune”, surprinde trei personaje, copii de vârste diferite, urcând pe suporți în formă de inimi în roșu, verde și roz, și va fi integrată într-un viitor spațiu de joacă. „Ideea de iubire necondiționată pe care familia școlii o oferă tuturor copiilor este metafora care stă la baza imaginii. Doar cu iubire și dăruire poți să te înalți și să dobândești calități nemărginite. Vestimentația copiilor este în armonie cu culorile care se regăsesc deja pe decorul exterior al clădiri școlii. Totul este văzut ca un joc în ideea în care acest perete este orientat către sala de sport, iar la baza sa se va amenaja un loc de joacă destinat atât copiilor din școală cât și celor din zona adiacentă acesteia”, explică Marian Truțulescu.

 

 

Astfel de picturi murale de mari dimensiuni înfrumusețează și alte unități de învățământ din Reșița, cum ar fi Școala Gimnazială „Marius Șandru”, Colegiul Național „Traian Lalescu” sau Grădinița cu Program Prelungit „Semenic”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available