Soluție tehnică de urgență pentru oprirea poluării de la Lupac. Amploarea contaminării apelor este mai mare decât s-a estimat inițial

 

În urma monitorizării făcute în aval de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat au constatat că amploarea contaminării cu levigat provenit din deponeu este mult mai mare decât s-a crezut inițial.

 

Mobilizate în urma unor sesizări venite la sfârșitul săptămânii trecute cu privire la contaminarea râului Gelug pe raza localității Lupac, autoritățile au reușit să identifice o soluție pentru oprirea poluării cu levigat provenit din gunoaiele de la Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Dealul Lupacului. În aceste zile sunt în desfășurare acțiuni de decontaminare pentru a elimina lichidul nociv scurs din deponeu

 

În timpul monitorizării apelor situate în aval de platforma Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Lupac, echipele de specialiști ale Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au găsit și alte surse de levigat ce sunt deversate în râul Gelug. „În urma investigațiilor din avalul celulei de depozitare a deșeurilor, s-au descoperit infiltrații de apă puternic contaminate cu levigat provenit din deponeul de la Lupac”, a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Banat, Sorina Neaga.

 

În cursul zilei de miercuri, 21 iunie, specialiștii au identificat o soluție tehnică de urgență pentru interceptarea infiltrației cu levigat și transportarea lui în bazinul stației de epurare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, în vederea decontaminării, soluție ce a fost pusă în aplicare de SC Girexim Universal SA, în calitate de operator al Centrului, sub supravegherea Consiliului Județean Caraș-Severin, proprietarul Centrului. „Suplimentar, pentru a stopa deversarea de poluanți în râu, ISU Semenic a intervenit cu pompe pentru transferul levigatului din zonele periculoase către stația de epurare”, a precizat Sorina Neaga.

 

Acțiunile de decontaminare vor continua, sub supravegherea ABA Banat, până la eliminarea completă a substanței poluante. De asemenea, ABA Banat monitorizează calitatea apei din aval de deponeu, iar în urma rezultatelor probelor recoltate de Direcția de Sănătate Publică din fântânile de pe raza localității Lupac, care indică depășiri ale parametrilor la amoniu, nitriţi, nitraţi, a fost luată decizia igienizării acestora, fiind interzis consumul apei.

 

Situația generată de poluarea provenită de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a fost prezentată, marți, 20 iunie, și în plenul Consiliului Județean. „Au fost ceva comentarii și puțin interes pe aceasta temă în rândul opoziţiei ajunsă la putere. Era prea ocupată să găsească soluții pentru a scăpa de răspunderea în fața legii pentru absențele nemotivate din forul legislativ. Cât această «echipă fantastică» ținută în brațe de consilierii PSD tace mâlc în timp ce se chinuie cu legislația în vigoare, probabil încercând să mai dea un tun, noi căutăm soluții pentru rezolvarea gravei probleme de la deponeu. Împreună cu Prefectura și alte instituții abilitate, am reușit să identificăm sursa poluării și să luăm  primele măsuri pentru diminuarea impactului”, spune președintele CJ, Romeo Dunca. Acesta a reamintit și modul defectuos în care s-a derulat proiectul prin care a fost înființat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor: „Un proiect gestionat dezastruos de la implementare, cu întârzieri de ani întregi și bani cheltuiți în bătaie de joc. Sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană ar fi trebuit să asigure colectarea și gestionarea deșeurilor conform normelor europene în vigoare pentru întreg județul nostru. O proastă gestionare a ADI Intercom Deșeuri vine să întregească tabloul dezastrului și ne aduc într-o situația aproape critică. După multe licitații ratate, au trecut zece ani în care nu s-a reușit desemnarea unui operator pentru colectarea deșeurilor pe raza județului. Ultima licitaţie a fost făcută probabil în modul în care se proceda când Rof câștiga în anii trecuți zeci de contracte cu Direcţia de Drumuri, ajungând să consume cu firma acestuia peste jumătate din bugetul  instituției. Surpriză… sau nu, licitația a fost contestată, iar instanța a dat câștig de cauză firmei care în primă fază a fost declarată pierzătoare de către cuplul Rof/Borduz”.

 

Sursa foto: Claudia Birta (facebook)

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available